Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Legyen változatos a reggelid! Egyik kedvencünk a granola, azaz a sült müzli

2020. March 22.

A jelenlegi helyzet úgy hozta, hogy sokunk a 4 fal között tengeti a napjait – ki tudja, pontosan meddig. A felvásárlási lázat egyáltalán nem támogatjuk, azt viszont igen, hogy olyan ételeket válasszatok a boltban, amelyek sokáig eltarthatók, egy csomagból sokszor jóllakhattok, és változatos módon felhasználhatók. Ha reggelire már unalmas a zabpehely joghurttal vagy a zabkása, jöhet a sült müzli, azaz a granola.

Az első reggelizőpehely John Harvey Kellogg granolája volt, ám nem ő találta fel, James Caleb Jackson korábbi, 1863-as találmányára alapozta receptúráját. Ezt Jackson még granulának nevezte. A név a latin granum, vagyis gabona szóból ered. Tehát bár nem Kelloggé volt a legelső, mégis az ő találmánya tekinthető az első modern gabonapehelynek, Jacksonéval szemben vízbe sem kellett áztatni fogyasztás előtt. A finom és praktikus újdonságból két héttel az 1881-es bemutatása után már heti két tonnát értékesítettek. Az eredeti granola nagyon hasonló az európai müzlihez, amely Max Bircher-Benner svéd orvos nevéhez fűződik. Különböző gabonaféléket, elsősorban zabot pirított, majd kevert össze gyümölcsökkel és magvakkal.

Hogy készíthetjük el a saját verziónkat?

Először is nagy szemű natúr müzlire lesz szükségünk. Keverjük össze tetszőleges olajos magvakkal, adhatunk hozzá kókuszchipszet, kókuszreszeléket és megpucolt olajos magvakat – ez lesz az alap. Forgassuk össze egy nagy tálban pár evőkanál édesítővel, ez lehet méz vagy juharszirup. És szükségünk lesz még egy kevés jó minőségű, olvasztott kókuszzsírra vagy sütésre alkalmas olajra. Keverjük össze a magvakkal és egyéb összetevőkkel, majd terítsük szét sütőpapírral bélelt sütőlemezen 1 rétegben. Ha ez így még unalmas, fűszerezhetjük is a sült müzlinket: fahéjjal, mézesfűszerrel vagy vaníliával.

150 °C-ra előmelegített sütőben süssük barnára, ropogósra. 10-15 percenként forgassuk át a keveréket. Amikor elkészült, öntsük át egy hideg tepsire vagy tálcára, hagyjuk teljesen kihűlni. Végül jöhet még egy kis turbózás: ilyenkor adjuk hozzá az aszalt és liofilizált gyümölcsöket. Fogyaszthatjuk tejjel, joghurttal, de önmagában is finom rágcsálnivaló.

Forrás: Culinary Lore

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!