Panírproblémák – miért eshet le a bunda a rántott csirkéről?
2020. March 13.Van, akinél a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része, mások gyors vacsoraként tekintenek rá. Bárhogy is legyen, a rántott csirke krumplipürével, görög salátával vagy éppen paradicsomos-bazsalikomos mártogatóval az egyik legfinomabb étel. Amilyen egyszerű, olyan könnyen elrontható, a kritikus pont pedig nem más, mint a panír. Az a bizonyos panír, aminek egyértelműen a húson a helye. Nem pedig a hús mellett, az olajban vagy a tányérunkon végezve. Mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amely „panírproblémákhoz” vezethet. És bár bevezetőnkben csirkét emlegettünk, más húsok esetén is érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.
1. Nedvesség
Ha rántott csirkét készítünk, jó, ha barátunk a konyhai papírtörlő. A műveletet ugyanis egy alapos leitatással kell kezdenünk, ugyanis amennyiben a hús nyirkos vagy nedves, a liszt is felveszi a nedvességet. Nem fog jól tapadni, illetve a ropogós állagnak is búcsút inthetünk.
2. Rázd meg jól…
Hogy mit? Hát persze, hogy a lisztbe forgatott húst! Ha nem így teszünk, a plusz liszt bevonatot képez, amely megakadályozza a tojás – és így a morzsa – megfelelő tapadását. A megoldás egyszerű: rázzuk le a felesleget!
3. Túl kevés zsemlemorzsa
Akár zsemlemorzsa, akár panko, akár más egyéb bunda, egy a lényeg: egyenletesen vonjuk be a hús minden oldalát. Különben hiányos, vékony lesz a panír.
4. Tapadjon a bunda!
Mielőtt az olajba kerül a panírozott hús, még egyszer „lapogassuk le” a bundát, azaz tapasszuk rá ujjainkkal a húsra.
5. Türelem
Ne legyünk türelmetlenek! Ha olajban sütjük ki a húst, várjuk meg, hogy megfelelően felmelegedjen. Ne zsúfoljuk tele a lábast vagy a serpenyőt, hagyjunk helyet a húsoknak. Feleslegesen ne piszkáljuk a szeleteket, darabokat fogóval, mert ez is a panír lehullásához vezethet. Persze egy forgatás belefér, akkor, amikor a panír széle már aranyszínű kezd lenni.
Forrás: Reader’s Digest