Sült répás, langyos rizssaláta
A répát sütve, jól befűszerezve nagyon szeretem. Ezt a salátát – vagy köretet, könnyű vacsorát – langyosan fogyasszátok, úgy a legfinomabb az édes és sós ízek keveréke. Rizsnek fekete rizst választottam, de természetesen más fajtából is elkészíthetitek.
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg fekete rizs
- só
- 40 dkg zsenge sárgarépa
- 4 evőkanál méz
- 1 púpozott teáskanál marokkói fűszerkeverék
- 1+ 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- mogyorónyi friss gyömbér
- 1 lime kifacsart leve
- 15 dkg feta sajt
- 1 kis marék tetszőleges magkeverék
Elkészítés
A rizst átöblítjük, lábasba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön – ha szükséges, vízpótlással – puhára főzzük.
Közben a répákat megpucoljuk (én a zöldjéből szeretek egy kicsit hagyni, olyan helyesek így a répák), sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. A folyékony mézet összekeverjük a fűszerkeverékkel, majd a mázzal átkenjük a zöldségek felületét. 190 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (ha nagyon feketednének a répák, időközben letakarjuk alufóliával).
1 evőkanál olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben. Rátesszük az újhagyma felkarikázott fehér részét és a lereszelt gyömbért, pár percet sütjük. Az elkészült rizshez keverjük a többi olívaolajjal és a kifacsart lime-lével együtt.
A rizses keveréket egy nagy vagy több kisebb tálba halmozzuk, hozzámorzsoljuk a fetát. A salátát a feta sósságától függően még megsózhatjuk. Ezután rápakoljuk a sült répákat, majd megszórjuk a magkeverékkel és felcsíkozott újhagymazölddel.