Ezek az ételek segíthetnek, ha utolért az influenza
2020. January 31.Betegen, legyengült immunrendszerrel, zsebkendő után kapkodva az egyik utolsó dolog, ami foglalkoztat legtöbbünket, az az, hogy változatosan együnk. Pedig nagyon fontos lenne, hiszen testünk számára a bevitt ételek jelentik az üzemanyagot, csakúgy, mint az autónak a benzin. Ha pedig megfelelően tápláljuk, meghálálja azt, jelen esetben gyorsabb gyógyulással és több energiával. Milyen ételek közül válogassunk?
Húsleves
Bizony nagymamáink gyógymódja nem volt alaptalan, valóban az egyik legjobb választás betegség esetén. Legyen az csirke- vagy marhahúsleves, állagának köszönhetően szinte észrevétlenül látja el szervezetünket folyadékkal. A megfelelő hidratáltság pedig különösen fontos olyankor, amikor egy vírust kell leküzdenie a szervezetünknek, hiszen fennáll a kiszáradás veszélye. Emellett koncentráltan tartalmaz fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat, forrón fogyasztva pedig segíthet a torokfájás és az orrdugulás leküzdésében is.
Gyömbér
A gyömbért az egyik legjobb természetes gyógyírként emlegetjük, hiszen megszünteti a köhögést, fertőtleníti a torkot, illetve csillapítja a torokfájást is. Erőteljes íze miatt nem valószínű, hogy el tudjuk rágcsálni, forró vízbe reszelve viszont kellemes gyömbértea készíthető belőle – akár citrom és méz hozzáadásával.
Joghurt
Mivel az immunrendszerünk legalább 70%-a a gyomrunkban található, elengedhetetlen, hogy az ott élő hasznos baktériumok számát növeljük, valamint megfelelően tápláljuk, például joghurtfogyasztással. Ezek a probiotikumok ugyanis gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek, és megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, helyreállítva ezzel a legyengült immunrendszerünket.
Citrusfélék
Betegség esetén elengedhetetlen a C-vitamin pótlás külső forrásból is, azonban ez a vitamin a legjobban mégis ételeinkből hasznosul, így bátran együnk vitaminban gazdag citrusféléket, ilyen például a citrom, a narancs, grépfrút vagy pomelo. Vigyázzunk, mert a forró teába áztatott citrom sajnos elveszíti vitamintartalma nagy részét, így ajánlott inkább önmagában vagy hideg vízbe facsarva fogyasztani, sőt akár egy citromos gyümölcssaláta is jó ötlet ilyenkor.
Zabkása
Egy tál forró zabkása nem csak szuperül felmelegít megfázás esetén, de teljes kiőrlésű gabonaként E-vitamint is tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert. Emellett olyan béta-glükánokban – azaz rostokban – és antioxidánsokban is gazdag, amelyek sikeresen felveszik a harcot a szervezetben zajló gyulladásokkal szemben.