Túrós-baconös pogácsa
Nem csupán édes sütikben gondolkozhatunk az ünnepekre, lesznek baráti összejövetelek, bulik, beszélgetések, no meg persze mindezek lezárásaként egy szilveszteri party. Ebből a pogiból sosem tudok eleget csinálni, kb. azonnal elfogy, ahogy kirakom az asztalra…
Hozzávalók
2 nagy tepsi pogácsához- 10 dkg vékony csíkra szelt bacon
- 50 dkg liszt
- 50 dkg + 2 evőkanál jó minőségű vaj
- 50 dkg félzsíros túró
- 1 csapott teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 1 kis tojás a kenéshez
Elkészítés
A bacont egészen apróra vágjuk, és egy serpenyőben átsütjük. Papírtörlőre szedjük, félretesszük.
A lisztben elmorzsoljuk az 50 dkg vajat. Hozzáadjuk a túrót, az élesztőt, a sót és a tojássárgájákat. Összegyúrjuk, 30 percet pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a bacont. Megkenjük a tészta felületét, majd mind a 4 oldalról közép felé haladva összehajtogatjuk a tésztát. Megfordítjuk, hogy az illesztés lefelé legyen. 20 percet pihentetjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagra, hajtogatjuk és forgatjuk – ugyanabban a sorrendben, mint először. Ismét pihentetés következik, majd egy utolsó hajtogatás, pihentetés.
A tésztát 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket lekenjük tojással. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percre aranybarnára sütjük a pogácsákat.