Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kezdődik a suli! De mit csomagoljunk az uzsonnás dobozba, ha nem eszik húst a gyerek?

2019. August 30.

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mi is kerüljön az uzsonnás dobozba az iskolai hónapokban. Legyen egészséges, tápláló és persze finom, hogy a gyerek meg is egye, és ne érintetlenül vigye haza a dobozt délután. Még nagyobb a dilemma, ha mindezen kritériumok mellé még ételérzékenység vagy a megszokottól eltérő étkezési mód is társul. Cikksorozatunk első részében a gluténmentes iskolai táplálkozáshoz adtunk ötleteket, majd megnéztük, hogy milyen a jó laktózmentes uzsonnás doboz. Ezúttal azokra a gyerekekre fókuszálunk, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. 

A legtöbb gyerek azért válik vegetáriánussá vagy vegánná, mert a szülei ilyen életmódot folytatnak. Számukra nem kényszer vagy lemondás a hústól, illetve minden állati eredetű alapanyagtól való tartózkodás, hanem természetes dolog, a mindennapok szerves része. A következőkben arra mutatunk ötleteteket, hogy miként váltható ki a sonkás-sajtos zsemle, a tejturmix vagy éppen a tojáskrém az uzsonnás dobozban. 

 

Ovo-lakto vegetáriánus uzsonnás doboz 

Aki ovo-lakto vegetáriánus, az tejtermékeket és tojást fogyaszt, húst azonban nem. Ebben az esetben a hús, mint elsődleges fehérjeforrás az, amit másképpen kell a tízóraiba becsempésznünk. Mivel tej és tojás fogyasztható, érdemes gyümölcsös turmixokat választani, illetve minél több további tejterméket. A szendvicsekbe pakoljunk ízletes sajtokat – legyen az sajtkrém, friss sajt vagy éppen érett, a gyerek ízlése szerint –, körözöttet vagy tejföllel lazított tojáskrémet, ezek mind ízletesek és táplálóak. 

Jó ötlet még a gyümölcs- és ivójoghurt, illetve ha gyerekünk szereti a zöldségeket, nyugodtan csomagolhatunk répa- vagy zellerhasábokat tejfölös mártogatóval. Ez utóbbit, illetve turmixokat, joghurtokat persze csak akkor érdemes a suliba elküldeni, ha a hűtés kérdése megoldott. És ne feledkezzünk el a tojás sokféle felhasználási módjáról! A tojáskrém szuper ötlet, de egy finom, zöldfűszeres rántottával is megtölthetjük a zsemlét, akár csak főtt tojás karikákkal. 

Komolyabb tízórainak vagy ebédnek tökéletes választás a tésztasaláta. Hidegen fogyasztható, a tejfölös-majonézes dresszingnek köszönhetően nem szárad ki a tészta, ráadásul az idényzöldségekből ugyanúgy belevagdoshatjuk a kedvenceket, mint a már említett főtt tojást vagy például egy adag főtt csicseriborsót. 

 

Vegán uzsonnás doboz 

Vegánok esetén sem tojás, sem hús, sem tejtermék nem fogyasztható, sőt még a méz is tiltólistás. Aggodalomra viszont semmi ok, így is rengeteg finomság közül válogathatjuk össze a dobozba valót. Nézzük, mit érdemes mindenképpen beépíteni a sulis étrendbe! 

Az egyik legfontosabb feladat a fehérje pótlása, azaz egész pontosan a fehérje más forrásból történő fedezése. Erre jó megoldás a tofu vagy például a hüvelyesek, például a babfélék, ezek nem csupán salátába tehetjük, hanem finom krémeket, pástétomokat készíthetünk belőlük. 

Ezen túl pedig törekedjünk a változatosságra! Válasszunk rozsos, teljes kiőrlésű vagy magokkal dúsított zsemléket, péksüteményeket, tegyünk bele babpástétomot, csicseriborsóból készült humuszt és sok zöldséget. Mártogatósnak csomagolhatunk avokádókrémet (hogy ne barnuljon be, citromot vagy lime-ot mindenképpen csepegtessünk bele), és ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem. 100%-os, rostos, esetleg vízzel felhígított gyümölcslé a folyadékpótlásra is tökéletes. És végül, de nem utoljára: a feljebb már említett praktikus tésztasaláta durum tésztából a vegánok számára is tökéletes. A dresszing legyen olívaolajos-citromos, keverjünk hozzá nyers, főtt vagy sült zöldségeket, főtt hüvelyeseket, tofut és friss zöldfűszereket. 

 

Top 5 vegetáriánus és vegán tízórai bloggereinktől 

Kurkumás humusz

Vegetáriánus Reuben szendvics

Vegetáriánus töki pompos

Csicseriborsó omlett

Tofunuggets

 

Sorozatunk 4. részében az otthonról vitt főételekkel foglalkozunk. Mutatunk ötleteket jól melegíthető ételekre, és arra az esetre is, ha nincs kéznél mikró.  

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!