Hirtelen álmosság tört rád? Lehet, hogy az alábbi ételek a ludasak
2019. July 10.Altató, nyugtató hatást nem csupán piruláktól remélhetünk, egyes élelmiszerekben – természetes módon – ugyanúgy fellelhetők az ezt biztosító anyagok. Más ételek nehezen vagy nehezebben emészthetők meg, emiatt evés után szintén álmosságot érezhetünk. Ha tisztában vagyunk ezekkel a tulajdonságokkal, könnyen a javunkra fordíthatjuk: egy fontos tárgyalás előtt még véletlenül se fogyasszunk belőlük, ráérős délutánokon vagy lefekvés előtt viszont bátran dönthetünk mellettük. Persze csak akkor, ha egyébként is javasoltak a nap utolsó étkezésére.
Kenyér
A kenyér szénhidrátjai megemelik szervezetünk inzulinszintjét. Ennek hatására szerotonint felszabadító láncreakció indul be, ez az anyag nyugtató, alvást elősegítő hatással rendelkezik. Amikor visszaesik a vércukorszintünk, az energiaszintünk is megzuhan. Ezek a következmények különösen erősen érezhetők akkor, ha egyszerű szénhidrátokat tartalmazó fehér kenyeret fogyasztunk.
Tejcsoki
A csokinak szintén magas a szénhidrát- és cukortartalma, így a fent leírtak kedvenc édességünkre is vonatkoznak. Sőt súlyosabb hatással számolhatunk, ha cukorbetegek vagyunk (vagy épp kialakulóban van szervezetünkben a betegség). Jobb megoldás, ha tejcsoki helyett étcsokit választunk, hiszen a kakaónak alacsonyabb a cukortartalma, azaz kevesebb inzulint szabadít fel.
Mandula
A mandula tökéletes esti nassolnivaló, ugyanis több alvássegítő anyagot tartalmaz. Az egyik a triptofán, amely szerotonint szabadít fel, a másik pedig a magnézium, amelytől hosszabban és mélyebben tudunk aludni. Összességében könnyebben elalszunk, ellazulnak az izmaink, illetve jó eséllyel nem ébredünk fel idő előtt, ha mandulát rágcsálunk lefekvés előtt. A mennyiséget persze ne vigyük túlzásba, egy kis marék bőven elegendő.
Tészta
A szokásos minta igaz a tésztafélékre is: szénhidrát, inzulin, triptofán, szerotonin és alvás. Emellett az elfogyasztott tésztaétel megemésztése energiaigényes folyamat, így egy bőséges étkezés önmagában is elálmosíthat.
Bor, de nem úgy…
A bor elálmosít, a folyamat azonban nem is olyan egyszerű. Az alkohol hatására a lélegzésben résztvevő izmaink ellazulnak, ezért kevesebb oxigénhez jutunk. Fontos tudni, hogy a túl sok alkohollal ellentétes hatást érünk el: nem lesz pihentető az alvásunk.
Banán
A mandulához hasonlóan sok-sok előnyös tulajdonsággal bír. Magas triptofántartalma miatt könnyen elalszunk tőle, a magnézium és a kálium pedig segíti az izmainkat az ellazulásban.
Meggy
A meggy egyike azon kevés ételeknek, amelyek melatonint tartalmaznak. Melatonint alvás előtt termel az agyunk, azaz egy marék meggyel könnyen megtámogathatjuk a pihenésünk.
Cukor
A cukorfogyasztás jelentős energialöketet biztosít, ám csak rövid időre. Ezt követően agyunk már nem képes megfelelő mennyiségű orexint termelni, pedig ez az anyag felelős az éberségért. Ehhez kapcsolódik a vércukorszint gyors lezuhanása, amely szintén álmossághoz vezet.
Forrás: mashed