Epres-citromos amerikai palacsinta mákszemekkel
Nagyon nagy rajongója vagyok az amerikai palacsintának, hiszen annyira jól variálható, sósan és édesen egyaránt szoktam készíteni. Most a túrós tésztába citromot kevertem, epret daraboltam hozzá, végül pedig az egészet megbolondítottam látványnak sem utolsó egész mákszemekkel.
Hozzávalók
12-14 darabhoz- 3 evőkanál egész mákszem
- 25 dkg félzsíros túró
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- pár reszelés biocitromhéj + 1 evőkanál citromlé
- 10 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- kb. 1,5 dl tej
- 10-12 dkg eper + a tálaláshoz
- kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítés
A mákszemeket forró, zsiradékmentes serpenyőben addig pirítjuk, hogy kiadják az illatukat. Ezután rögtön átöntjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
A túrót villával összetörjük, kikeverjük a tojásokkal, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a citromlével. Hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a mákszemeket, egészen sűrű masszát kell kapnunk. A megtisztított epreket kis kockákra vágjuk, majd a masszához keverjük.
Egy serpenyőben felmelegítünk kevés kókuszzsírt vagy olajat, és kb. 2 evőkanálnyi adagokban, egyszer megforgatva kisütjük a palacsintákat. Friss eperrel tálaljuk, ízlés szerint mézzel vagy juharsziruppal is megcsorgathatjuk.