Luxy linguine
Mivel most már könnyen be tudom szerezni a legkülönfélébb halakat, tengeri herkentyűket akár a sarki boltból is (persze fagyasztottra gondolok, de sokszor a friss sem elérhetetlen), szeretek kísérletezni, és a családomat is igyekszem rászoktatni a tengeri étkekre. Ennek a gyerekeknél talán a legbiztosabb módja az, ha tésztával adom el nekik az új ételeket, mert úgy könnyebben megeszik. A rákkal is így tettem. Még nem tudok maradéktalan sikerekről beszámolni, mert csak a kisebb volt hajlandó megkóstolni, a nagyobb csak tologatta, de mind saját magamat, mind a férjemet meggyőztem az azóta már luxy linguine néven futó tésztával, úgyhogy beépítem a konyhai rotációba – aztán majd a gyerekek is megszokják. Nem adjuk fel, nem igaz?
A tészta egyébként egy egyszerű, fokhagymás, vajas, enyhén citromos szószba van forgatva egy kevés zöldborsóval, ami még roppan, és persze a pirított rákkal. Friss, gyors, és nagyon finom!
Hozzávalók
- 1 csomag linguine (50 dkg)
- 10 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- ½ tk. chili pehely (elhagyható)
- 25 dkg mirelit zöldborsó
- 1 cirom reszelt héja és leve
- ½ kg hámozott, nyers rák farokkal vagy anélkül
- só, bors
- a tálaláshoz durvára vágott petrezselyem
Elkészítés
A tésztát főzd al dentére lobogó, sós vízben. Közben egy serpenyőben hevítsd fel a vajat és az olajat. A fokhagymákra üss rá a kés lapjával, hogy kicsit szétnyomódjanak, és könnyebben meg tudd hámozni, majd dobd a forró zsiradékra. Add hozzá a csilipelyhet is, és közepes lángon pirítsd 2-3 percig.
Ezután add hozzá a rákot is, és további 2 percig pirítsd, vagy amíg a rák rózsaszínné nem válik. Mehet bele a citromhéj és a borsó, a tészta főzőlevéből 2 merőkanálnyi, sózd, borsozd, és lefedve párold maximum 3 percet, míg a zöldborsó is megpuhul.
Szűrd le a tésztát és add a borsós, rákos szószhoz. Facsard rá a citromlevet, forgasd össze a szósszal, és tálald petrezselyemmel megszórva.