Miért lenne jobb egy kapszulás kávé, mint a hagyományos őrölt?
A kapszulás kávéfőzés egyáltalán nem újkeletű módszer. A Nestlé már az 1970-es években kifejlesztette és levédette ezt a módszert. Fő céljuk volt, hogy az irodai kávéfőzést megkönnyítsék. Ekkor a hatalmas siker még elmaradt, de a 2000-es évek elején ismét előtérbe került ez a módszer.
Mikor a szabadalom lejárt, egyre több szakmabeli cég kezdett kísérletezni a kapszulás kávék megalkotásával. Sokan beszálltak ebbe a bizniszbe, a legfrissebb a piacon pedig a Starbucks, mely kávézólánc nemrég alkotta meg saját kávéinak kapszulás változatait. A négy féle íz már hazánk Starbucks-üzleteiben is kapható.
Elgondolkodtuk azon, mégis miféle előnyei lehetnek ennek a kávéfőzési módszernek.
1.Sokkal egyszerűbb: csak bedobjuk a kapszulát a gépbe, lenyomjuk a fedelét, benyomjuk a gombot, és folyik is a kávé.
2.Sokkal gyorsabb: természetesen egy másfajta kávégép is rendelkezik a fent említett mechanikus egyszerűséggel, de egy french press, vagy egy kotyogós nem. Na, és ki akarna várni reggel a kávéra?
3.Kevesebb kosszal jár: mivel előre kiadagolt kávé van a kapszulákban, így nem kell kiskanállal pakolgatni a gépbe. Valljuk be, reggel, kómásan könnyebb egy kapszulával boldogulni, mint álmos szemmel figyelni, nem szórjuk-e ki a kávét.
4.Mindig ugyanolyan a minősége: mivel az egy kiszerelésben levő kapszulák ugyanolyanok, így mindig ugyanolyan ízű kávét kapunk belőlük. Ha ez valakinek unalmas, fedezze fel a kávégép különböző beállításait (pl.: vízmennyiség).
5.A legtöbb kávégépbe passzolnak a kapszulák: praktikus, hogy a kapszulák többségét úgy tervezték, hogy a meglevő, már piacon levő kapszulás kávégépekben lefőzhetők.
Egy nagy probléma jutott eszünkbe a pozitívumok sorolása közben: mennyire környezetbarát mód az, hogy ennyi zaccos kapszulát dobunk a szemétbe?
Enne már a Nestlé is alkotott egy megoldást. Náluk vissza lehet küldeni a használt kapszulákat, melyet újrahasznosítanak. A bennük maradt zaccot, sőt a kapszulát is felhasználják. A Starbucks ugyanúgy dolgozik egy ilyen megoldáson, matricával lehet megjelölni azt a zacskót, melybe csak a használt kapszulákat rakjuk, és így visszavinni az üzletbe.
Mennyire olcsó megoldás ez? Egy 10db-os kiszerelés a Starbucksnál 1100Ft-ba kerül (jelenleg egységáron kapható a 4 különböző kávé). A Nespressonál külön árakat szabtak, de itt is 1000Ft fölött kell számolnunk. Egy csomag őrölt kávét már akár 500Ft-ért vehetünk, de a minőségi termékeket szintén 1000-1500Ft körül/felett kell keresnünk. Érdemes azért utána számolni, hogy hány csésze jön ki 500g őrölt kávéból, és az jobban megéri-e, mint a fix 10 kapszulás pakk.
Még egy apró probléma, az adagolás – mely könnyen kiküszöbölhető. Az őrölt kávéknál annyit rakunk a gépbe, a kotyogósba, amennyit éppen szeretnénk. Egy laza délutánon elég egy kiskanálnyi, egy húzósabb hétfő reggelen viszont lehet, hogy tripla ennyi kell. Ezt ugye a kapszulások esetében maximum csak a gép beállításaival lehet megoldani.
Mindenképp érdemes kipróbálni a hagyományos, és a kapszulás változatokat is, mielőtt letesszük a voksunkat. Vagy, ami még jobb, tartsunk otthon mindkét verzióból, hogy váltogathassuk kedvünk szerint.