Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kávés desszert kimaxolva

A kávé napján persze írhatnánk a kávéról, arról a sokak számára éltető nedűről, ami a mindennapi élet elindításához kell...
2017. szeptember 29.

A kávé napján persze írhatnánk a kávéról, arról a sokak számára éltető nedűről, ami a mindennapi élet elindításához kell. Bár nem lenne igazán könnyű dolgunk, mert ma már annyi féle-fajta kávé létezik, hogy számba sem lehet venni. Számtalan berendezéssel készülhet kávé: a klasszikus kotyogós, az átfolyós,  a “lenyomós” French press, a továbbfejlesztett lenyomós AeroPress, a hidegen készített cold brew, a kapszulás automata berendezések, és még sorolhatnánk. Aztán persze ott vannak maguk a kávék, Arabica és Robusta, mintha kisasszonyok lennének, jamaikai, etióp, kolumbiai, a világ minden részén találunk kávét. És hát nyilván a végterméket sem hagyhatjuk ki, azaz a kész kávé ízesítését, díszítését: a sima presszó után sorakoznak a cappuccionók, flat white-ok, cortadók, latték, ízesített szirupok és szezonális őrületek.

Szóval írhatnánk regényeket erről, ehelyett egy rövid, de annál jobb receptet osztunk most meg veletek, aminek a lényege, az alapja a kávé: ez az affogato, ami a kávéimádók desszertje, életed legkönnyebb finomsága. Az affogato azt jelenti “megfolytott” és tényleg, az az egy gombóc vaníliafagyi belefullad az eszpresszóba amivel leöntöd. Az elején gyorsan, később lassan felolvad, megédesíti a kávét, inni és kanalazni is lehet, és pont megfelelő adag egy jó ebéd után. Itt is fontos a jó alapanyag: igazi vaníliás, főzött fagyival igazi élmény a kávé, szinte szirupossá válik ahogy elolvad a fagylalt. És persze a jó kávé is elengedhetetlen, karcos, keserű, vagy felmelegített kávéval sosem lesz az igazi.

Sara_kave

Receptnek nem mondanám, de íme:

1 gombóc vaníliafagyi

1 eszpresszó

Tedd kis pohárba a fagyit, és öntsd nyakon a kávéval. Azonnal tálald.

És persze kísérletezz: csokifagyi, extra mogyoró, ízesített kávék és még ki tudja mi. Tényleg, mi lehet még?

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.