Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kávés desszert kimaxolva

A kávé napján persze írhatnánk a kávéról, arról a sokak számára éltető nedűről, ami a mindennapi élet elindításához kell...
2017. September 29.

A kávé napján persze írhatnánk a kávéról, arról a sokak számára éltető nedűről, ami a mindennapi élet elindításához kell. Bár nem lenne igazán könnyű dolgunk, mert ma már annyi féle-fajta kávé létezik, hogy számba sem lehet venni. Számtalan berendezéssel készülhet kávé: a klasszikus kotyogós, az átfolyós,  a “lenyomós” French press, a továbbfejlesztett lenyomós AeroPress, a hidegen készített cold brew, a kapszulás automata berendezések, és még sorolhatnánk. Aztán persze ott vannak maguk a kávék, Arabica és Robusta, mintha kisasszonyok lennének, jamaikai, etióp, kolumbiai, a világ minden részén találunk kávét. És hát nyilván a végterméket sem hagyhatjuk ki, azaz a kész kávé ízesítését, díszítését: a sima presszó után sorakoznak a cappuccionók, flat white-ok, cortadók, latték, ízesített szirupok és szezonális őrületek.

Szóval írhatnánk regényeket erről, ehelyett egy rövid, de annál jobb receptet osztunk most meg veletek, aminek a lényege, az alapja a kávé: ez az affogato, ami a kávéimádók desszertje, életed legkönnyebb finomsága. Az affogato azt jelenti “megfolytott” és tényleg, az az egy gombóc vaníliafagyi belefullad az eszpresszóba amivel leöntöd. Az elején gyorsan, később lassan felolvad, megédesíti a kávét, inni és kanalazni is lehet, és pont megfelelő adag egy jó ebéd után. Itt is fontos a jó alapanyag: igazi vaníliás, főzött fagyival igazi élmény a kávé, szinte szirupossá válik ahogy elolvad a fagylalt. És persze a jó kávé is elengedhetetlen, karcos, keserű, vagy felmelegített kávéval sosem lesz az igazi.

Sara_kave

Receptnek nem mondanám, de íme:

1 gombóc vaníliafagyi

1 eszpresszó

Tedd kis pohárba a fagyit, és öntsd nyakon a kávéval. Azonnal tálald.

És persze kísérletezz: csokifagyi, extra mogyoró, ízesített kávék és még ki tudja mi. Tényleg, mi lehet még?

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!