Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A kávé megelőzi a szívbetegségeket

Még egy ok, hogy reggel ezt válasszuk
2017. November 27.

Tudósok egy újabb előnyét kutatták ki a rendszeres kávéfogyasztásnak. A demencia megelőzésén túlmenően, a kávé a reggeli edzésnél is toppon tartja az állóképességet, és hosszabb életet biztosít. Az American Heart Association (AHA) legfrissebb kutatásának köszönhetően mindezen előnyök mellé felsorakozik a legújabb: a kávé támogatja a szív egészségét.

A kutatók a Framingham Heart Study adatait átvizsgálva bukkantak a felfedezésükre. A tanulmányban egészen az 1940-es évektől vizsgálták 15.000 amerikai étkezési szokásait és szív-és érrendszeri egészségét. Azzal a céllal vágtak bele az adathalmaz átnézésébe, hogy olyan étkezési mintát találjanak, mely csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Viszont ennél valami érdekesebbre bukkantak.

A felfedezésük szerint a kávéfogyasztás csökkenti a szív elégtelenség, a stroke, és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Azok, akik napi 2 dl kávét ittak, néhány százalékkal (5-8) kevésbé voltak hajlamosak az előbb említett betegségekre.

További tanulmányokon (Cardiovascular Heart Study, éa Atherosclerosis Risk In Communities Study) is elvégezték a vizsgálatokat, és ugyanezen eredményre jutottak. Viszont az AHA megjegyzi, hogy csupán kapcsolat áll fönt a kávéfogyasztás és a szív egészsége között, nem pedig ok-okozati összefüggés.

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rekordot döntött a világ kávéexportja

Rekordot döntött a világ kávéexportja

A 2016/17-es idényben rekordot döntött a világ kávéexportja, az importőr országokban pedig 8 éves csúcsra emelkedtek a készletek - mutatják a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai.
Szegeden nyitja első vidéki kávézóját a Starbucks

Szegeden nyitja első vidéki kávézóját a Starbucks

Hét évvel a magyar piacra lépést követően a Starbucks megérkezik Szegedre. A tervek szerint az első névre szóló kávét még idén elkészítik az egyetemvárosban. A munkatársak toborzása már elkezdődött.
Napi 2 csésze kávé javítja a memóriát. És napi 4-6 csésze?

Napi 2 csésze kávé javítja a memóriát. És napi 4-6 csésze?

És ez csak egy, a kávé rengeteg jótékony hatása közül

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!