Kenyeret tücsökből a több fehérje érdekében?
A kenyérlisztbe szárított és ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat kever a Fazer, az így készült kenyérben pedig több fehérje van, mint a klasszikusban. Egy kenyér így kb. 70 tücsköt tartalmaz, és kétszer annyiba kerül (1200 forint), mint a sima (530-790).
„A fogyasztók így több fehérjéhez juthatnak, egyszersmind hozzá kezdhetnek szokni az ízeltlábúalapú ételekhez is” – nyilatkozta Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója. A Reuters által megkérdezett diák szerint a kenyér kenyérízű volt, nem volt semmilyen kellemetlen mellékíze. A pékség egyelőre csak 47 boltban forgalmazza majd a tücsökkenyeret, amihez a lisztet egyelőre Hollandiából szerzi be.
Finnország 4 másik európai országgal együtt (Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia) novembertől engedélyezte az ízeltlábúak ételként való felhasználását.
Az ENSZ jó pár éve nyomja, hogy nagyobb szerepet kell adni a rovarok fogyasztásának (entomofágia), mert egy gramm fehérjét sokkal hatékonyabban állítanak elő a rovarok, mint a nagy testű emlősök vagy madarak, így a környezetre is kisebb hatással vannak.
A világon egyébként egyáltalán nem ismeretlen a rovarok fogyasztása, főként Ázsiában teljesen megszokottnak számít, kétmilliárdra becsülhető azok száma, akik esznek ilyesmit.
forrás: 444.hu