Nincs nyár lecsó nélkül! Ezúttal omlós pitetésztába került...
Nyár nem létezhet lecsó nélkül, amit ahány ház, annyi szokás módjára ezerképpen készíthetünk. Én most omlós pitetésztába töltöttem, a paprika-paradicsom mellé pedig padlizsánt is kockáztam a zöldséges raguba. Mivel nagyon szeretem a mediterrán fűszerezést, ezért kakukkfűvel tettem még finomabbá az ízeket. Lecsót a pitébe!
Hozzávalók
egy kb. 24 cm átmérőjű kerek, kivehető aljú piteformához vagy 4 egyszemélyes formához- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 1 tojás
- 1 csipet só
- kevés hideg víz
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 3 nagy lecsópaprika
- 35 dkg hámozott, húsos paradicsom
- 1 közepes méretű, zsenge padlizsán
- 15 dkg szárazkolbász
- só, őrölt fekete bors
- 5-6 ág kakukkfű
Elkészítés
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, összegyúrjuk, közben annyi hideg vizet öntünk bele, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagoljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt, nagyobb kockákra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre.
Hozzáadjuk a megmosott, felkarikázott paprikát, a kockázott paradicsomot, és a megmosott, szintén felkockázott padlizsánt (ha nem zsenge padlizsánból készítjük, előtte mindenképpen sózzuk be fél órára!). Belekarikázzuk a kolbászt, sóval, borssal és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük, majd közepes lángon, kevergetve félpuhára főzzük a zöldségeket.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a kivajazott formát. Alját megszurkáljuk villával, sütőpapírt borítunk rá, majd feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 8 percre. Ezt követően eltávolítjuk a babot a papírral együtt, az elősütött tésztára halmozzuk a zöldségragut, és visszatoljuk a sütőbe további 20 percre.
A formában hagyjuk langyosra (vagy teljesen hidegre) hűlni, csak ezután szeleteljük fel.