Ezt a mártogatóst készítsük vendégeinknek, és ezt mártogassuk, ha jót akarunk!
Grillezni jó, erről korábban itt írtam, az újhagyma pedig kiváló grillezve. Ez is olyan tudás, amit érdemes ellesnünk a katalánoktól. A hagyma külső rétegei megszenesednek ugyan, de azok alatt rejlik a puha és édeskés lényeg.
Azt, hogy ez finom, Katalóniában annyira tudják, hogy nemzeti eledelként tartják számon, és az enyhe időjárásnak hála már januárban fesztiválokon ünneplik. Ráadásul a hagyma termesztésénél rendszeres földhalmozással növelik a fehér, zamatosabb részt. Külön mártogatóst is készítenek hozzá, ami persze nem csak a hagymához, hanem húsokhoz, salátákhoz is kiváló.
Hozzávalók
- 2-3 nagy csokor újhagyma
- 1 marék mandula
- 1 db kaliforniai paprika
- 3 db nagyobb paradicsom
- 2 dl olívaolaj
- 1 evőkanál ecet
- só
Elkészítés
1. A szószhoz a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát egy tűzálló tálba helyezve és letakarva, forró sütőben puhára sütjük. Ha elkészült, meghámozzuk mindegyiket, és egy késes aprítóban a mandulával összedolgozzuk, közben hozzáadva a sót, az ecetet és az olajból annyit, amivel a kívánt és kedvelt állagot elérjük.
2. Az újhagymát nemes egyszerűséggel rátesszük az alaposan felfűtött grillre, és minden oldalán feketére sütjük. Ha grillezni nincs módunk, egy nagyon vékonyan kiolajozott serpenyőben, vastagabb hagymák esetén a sütőben készíthetjük el.
3. A lényeg, hogy a hagyma belül megpuhuljon, akár a külső rétegek megégése árán is. Fogyasztásnál egyik kezünkbe vesszük a hagyma végét, másikkal lehúzzuk az égett réteget, majd az így kapott puha belsőt a szószba mártva fogyasztjuk.
4. Az első falat után pedig keresünk valami szalvétát a nyakunkba, ha addig még nem tettük meg.