Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Superfoodok a ragyogó bőrért

Ha számít, hogy mitől lehet szebb a bőrünk, figyeljünk rá, hogy ez a 6 élelmiszer rendszeresen szerepeljen az étrendünkben
2017. January 10.

Ismerjük a régi mondást: a szépség belülről fakad. Nos, ez a bőr esetében 100%-osan igaz. Amit elfogyasztunk, direkt hatással bír a bőrünkre, így egy egészséges, jó zsírokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal, kollagénnel és aminosavakkal teli étkezés pozitív eredményeket hoz.

Íme, 6 superfood, amelyek a bőrünket tápláló tápanyagokat tartalmaznak.

1. avokádó: Híresen jó a bőrnek. Sok telítetlen zsírsavat tartalmaz (mint az omega-9), melyektől hamvasnak látszik a bőr, valamint segít a sérült bőrsejteknek regenerálódni, csökkenti a pirosságot és az irritációt. Az omega-9 az epidurális réteget (a bőr legfelső rétegét) hidratáltan tartja, mely miatt élettel telibbnek tűnsz majd. Az avokádó segít megőrizni a bőröd rugalmasságát is.

2. lazac: Az olajos halak általában és közülük főként a lazac omega-3-ban gazdag, plusz többi jó zsírokban, melyek csodákat tesznek a bőrrel. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak védik a bőrödet a nap káros sugaraitól, segítenek a sérült bőrszöveteknek regenerálódni, a sejtmembránokat pedig egészségesen és hidratáltan tartják.

3. áfonya: Az antioxidánsok az egyik legfontosabb paraméterei a szép bőrnek, az áfonyafogyasztás pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy feltöltődjünk velük. Az antioxidánsok felveszik a küzdelmet a szabad gyökökkel (a bőr egyik legádázabb ellenségeivel, melyek száraz bőrt és ráncokat okoznak), és semlegesítik azokat. Az áfonya A-vitaminba is gazdag, mely segít szabályozni a bőr olajszintjét, valamint természetesen pattanástalanít.

4. csontleves: Mivel tele van kollagénnel, esszenciális aminosavakkal, kalciummal és magnéziummal, segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Ha sokáig főzöd a csontot, a benne levő kollagén zselatinná alakul, mely által rugalmas és sima lesz a bőr. A zselatin továbbá megnyugtatja az emésztőrendszert, csökkenti a gyomorégést, amely egy másik öregedési tényező.

5. citrom: Nem csak magas C-vitamin tartalma miatt bőrbarát, hiszen semlegesíti a szabad gyököket és segíti a kollagén- és elasztintermelést, hanem ez a leginkább lúgosító élelmiszer is. Bár a citrom íze rendkívül savas, ha lebomlik, a benne levő ásványok lúgosítják a vért és kiegyensúlyozzák a test pH-értékét. Ha ez utóbbi nincs rendben, a bőrünk szuper érzékeny, száraz és irritációra hajlamos, így a megfelelő egyensúly fenntartása kulcsfontosságú.

6. kurkuma: Gyulladásgátló tulajdonsága miatt remek a bőrnek, hiszen a gyulladás megviseli a bőrt, hosszútávon ráncokhoz és öregedéshez, rövidtávon puffadáshoz, fáradt bőrhöz vezet. Még az ekcémával is képes felvenni a harcot.

 

forrás: goop.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szuper jó superfood!

Szuper jó superfood!

Ezúttal saláta formájában
Lazac nyársak avokádós-mangós salsával

Lazac nyársak avokádós-mangós salsával

Kitűnő vendégváró fogás

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!