Zabkásakirálynő újévi egészséges finomsága: Sült répás lencsesaláta
Ha gazdagok szeretnénk lenni, Újévkor lencsét kell enni, ez hagyomány. Azonban a lencsének több elkészítési módja is létezik, nem csak a leves és a főzelék. Remek salátaalap lehet például, hiszen kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt még hús nélkül is egy tápláló előételt vagy főételt kapunk.
Hozzávalók
2 adag- • 30 dkg répa
- • 10 dkg lencse
- • 5 dkg tökmag
- • 3 dkg lilahagyma
- • 5 dkg madársaláta
- • 15 dkg datolya paradicsom
- • 2 evőkanál olívaolaj
- • himalaya só
- • őrölt római kömény
Elkészítés
A lencsét főzés előtt legalább 2 órával alaposan átmossuk, majd vízbe áztatva hagyjuk. Ha letelt, a rajta lévő vízzel együtt egy csipet só hozzáadásával feltesszük főni közepes lángon. Kb. 20-25 perc alatt megpuhul.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
A sárgarépát megpucoljuk, majd hasábokra vágjuk. Egy sütőzacskóba tesszük, megszórjuk sóval és római köménnyel, és alaposan összerázzuk. Ezután 15 perc alatt puhára sütjük.
A lilahagymát vékonyra szeleteljük, a paradicsomot kettévágjuk, a madársalátát csak alaposan megmossuk. A tökmagot szárazon megpirítjuk egy serpenyőben.
Ha minden hozzávaló elkészült, összeállítjuk a salátát és a tetejére olívaolajat csorgatunk.