Hétvégi tuti kaja tipp, pláne, ha marad egy kis krumplipüré!
Biztosan ti is voltatok már úgy, hogy maradt egy kis krumplipüré, amit másnap már senki sem kért, és volt a hűtőben egy kis marék baconkocka vagy némi zöldség. Ezek a maradékok rakott ételek után kiáltanak! A receptben leírom a püré készítését, de bátran használjatok előző napi készet, illetve a krumplitető alatt lapuló finomságokat szintén variáljátok hűtőszekrényetek tartalma alapján. És bár a rakott fogások esetén legtöbbünk a gyors, „csak betolom a sütőbe” típusú vacsorákra asszociál, ha 1 adagos sütőformákban készítitek, mutatós vendégvárót kaptok.
Hozzávalók
4 személyre- A burgonyatetőhöz:
- 80 dkg burgonya
- só, őrölt fekete bors
- frissen reszelt szerecsendió
- kevés tej
- 3 nagy tojássárgája
- A húsos részhez:
- 8 szelet csont nélküli tarja
- só, őrölt fekete bors
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis üveg genovai (zöld) pesto
- 15 dkg kockázott bacon
- 1 db kápiapaprika
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. A felesleges vizet leszűrjük, krumplinyomóval még melegen összetörjük és kihűtjük. A kihűlt pürét sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, kevés tejjel fellazítjuk, és hozzákeverjük az elhabart tojássárgájákat.
Közben a tarjaszeletek mindkét oldalát forró, kiolajozott serpenyőben 2-2 perc alatt elősütjük, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket vagy egy nagy hőálló tálba, vagy kettesével kisebb sütőtálakba tesszük. Tetejüket gazdagon megkenjük pestóval, hagymakarikákat pakolunk rájuk, megszórjuk bacon- és kápiakockákkal, végül pedig beborítjuk a burgonyapürével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Genovai pestót házilag is készíthetünk. 2-3 nagy csokor leszárazott bazsalikomot törjünk össze mozsárban 10 dkg tetszőleges olajos maggal (fenyőmag, kesudió, dió, mogyoró, mandula). Adjunk hozzá 8 dkg reszelt parmezánt, majd fokozatosan csorgatva öntsünk hozzá annyi jó minőségű olívaolajat, hogy sűrű, krémes állagot kapjunk. Hűtőben tároljuk.