Újra elérkezett az együnk egy jó meleg levest időszak! LevesszezON!
Megállíthatatlanul elérkezett újra a levesszezon: hideg, esős napokon semmi sem esik jobban egy tál forró levesnél. A borsó a mentával klasszikus páros, mely a krémsajt adta selymességével jól passzol az intenzív ízű parmezánhoz.
Hozzávalók
4 adaghoz- 1 evőkanál vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 csokor mentalevél + a díszítéshez
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg tejszínes krémsajt
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl cukrozatlan habtejszín
- parmezán
- fekete szezámmag
Elkészítés
Egy lábasban felhevítjük a vajat, majd a megtisztított, finomra vágott hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a zöldborsót, alaposan összeforgatjuk, felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), amennyi ellepi. A megmosott mentát csokorba kötjük, a levesbe dobjuk, sóval, borssal fűszerezzük, felforraljuk, és puhára főzzük a borsót. Ezt követően a mentacsokrot eltávolítjuk, és botmixerrel krémesre törjük a levest.
Egy kevés levessel simára keverjük a krémsajtot. Ugyancsak egy kevés hideg vízben csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáöntjük a tejszínt, a krémsajtos keveréket, majd további leves hozzáadásával hőkiegyenlítjük. Végül az egészet a leveshez csorgatjuk, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, közben még utánafűszerezzük.
Egy vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül felhevítünk. Kis halmokba ráreszeljük a parmezánt (darabonként kb. 2 dkg-ot), elterítjük. Mikor keményedik, óvatosan átfordítjuk, és a másik oldalát is ropogósra sütjük. A chips-szel, valamint fekete szezámmal és mentalevelekkel megszórva tálaljuk a levest.