Tonhalas töltött paprika
A hagyományos „tölteni való” paprikába nem csak húsos-rizses tölteléket tehetünk. Néha jó egy kicsit változtatni a megszokotton, nekem például ez az egyik kedvenc töltelékvariánsom.
Hozzávalók
4 személyre- 15 dkg kuszkusz
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 dkg tonhal (konzerv, natúr lében eltett, lecsepegtetett)
- őrölt fekete bors
- 1 tojássárgája
- 12 db tv-paprika
- zsemlemorzsa
- 60 dkg paradicsompüré
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A kuszkuszt hőálló tálba tesszük. Leöntjük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, finoman megsózzuk, majd összekeverjük, lefedjük. 10 percet állni hagyjuk.
Serpenyőben, 1 evőkanál felhevített olajon megpároljuk a megpucolt, finomra aprított lila hagymát és 2 gerezd fokhagymát. A kuszkuszt villával fellazítjuk, hozzákeverjük a hagymákat, a tonhalat és a tojássárgáját.
A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, csumáikat, ereiket eltávolítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel. A megmaradt tölteléket összekeverjük annyi zsemlemorzsával, hogy formázható állagú keveréket kapjunk. Kis fasírtokat formázunk belőle. A paprikákat és a fasírtokat vékonyan kiolajozott sütőtálba tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percet sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk.
A mártáshoz a maradék olívaolajat felhevítjük. Rádobjuk a többi megpucolt, lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét és kevés vizet, felforraljuk, 10 percet főzzük. Közben sóval ízesítjük.
A kész paprikákat és fasírtokat a mártással tálaljuk, felcsíkozott bazsalikommal díszítjük.