A bab azért is jó téli alapanyag, mert olcsó, laktató, és számtalan módon elkészíthető. Tex-mex bab sajtos tortillával
Hozzávalók
4 személyre- 50 dkg száraz tarkabab
- só, 3 db babérlevél
- 1 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg kolbász
- 25 dkg burgonya
- 30 dkg sűrített paradicsom
- 1 db kápiapaprika
- 1 db hegyes-erős zöldpaprika
- 6 ág oregano
- őrölt fekete bors
- egész csilipaprika (vagy tört/őrölt)
- 1 nagy csipet őrölt koriandermag
- 1 nagy csipet őrölt római kömény
- 2 konzerv csemegekukorica (kb. 40-45 dkg)
- A tálaláshoz:
- 4 db tortillalap
- 15 dkg cheddar sajt
- tejföl, korianderzöld
Elkészítés
A babot átöblítjük, majd egy éjszakára bő, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, és bő, sóval és babérlevelekkel ízesített vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg éppen harapható állagú lesz.
Közben egy nagy lábasban, a felhevített olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát. Rátesszük a felkarikázott kolbászt és a meghámozott, felkockázott burgonyát, kevergetve átpirítjuk.
Felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk a felaprított paprikákat, az oregano lecsipkedett leveleit, sózzuk, borsozzuk, továbbá ízlés szerinti mennyiségű csilivel (érdemes fokozatosan adagolni), koriandermaggal és római köménnyel fűszerezzük. Összeforraljuk.
Az előfőzött babot leszűrjük, a babérleveleket eltávolítjuk, a főzőlevet megtartjuk. A babot a kolbászos-paradicsomos alaphoz adjuk, felöntjük kevés főzővízzel, majd ennek folyamatos pótlásával addig főzzük a ragut, amíg a bab és a burgonya is megpuhul. Végül beleforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát.
A tortillalapokat forró grillserpenyőben kissé megpirítjuk, és ráolvasztjuk a reszelt cheddar sajtot. Ezzel, valamint tejföllel és friss korianderzölddel tálaljuk a tex-mex babot.