Teljes kiőrlésű almás-fahéjas csiga
A pékségek kirakatában illatozó fahéjas csigák otthon is könnyedén kivitelezhetőek, ezzel a recepttel akár cukor és fehér liszt mentesen is.
Hozzávalók
egy 20x25 cm-es tepsihez- Tészta:
- 5 dkg élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 evőkanál nádcukor
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 4 dkg búzasikér
- 5 dkg eritrit
- 3 dkg kókuszolaj
- Töltelék:
- 40 dkg alma
- 10 dkg eritrit
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- Öntet:
- 10 dkg zsírszegény krémsajt
- 5 dkg porrá őrölt eritrit
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, és összekeverjük a nádcukorral. Letakarva hagyjuk felfutni. Közben összekeverjük a lisztet a búzasikérrel és az eritrittel. A felfuttatott élesztőt és az olvadt kókuszolajat a lisztes keverékhez öntjük, majd összeállítjuk belőle a tésztát. Jó alaposan átgyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Közben az almát meghámozzuk, csutkáját eltávolítjuk, majd az almahúst apró kockákra vágjuk. Megszórjuk az eritrittel, fahéjjal és mézes fűszerkeverékkel. Állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük róla a felesleges folyadékot.
A megkelt tésztát lisztes felületen átgyúrjuk, és téglalap alakban kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket, majd rövidebb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. Egy éles kés segítségével kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat kókuszolajjal vékonyan kikent tepsibe sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. A csigák tetejét is megkenhetjük kókuszolajjal, hogy fényesebb legyen a végeredmény.
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Amíg melegszik a sütő, a csigákat tovább kelesztjük, végül az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Az öntethez összekeverjük a krémsajtot a porrá őrölt eritrittel és a vanília aromával. Kissé felmelegítjük, hogy az eritrit felolvadjon, majd a meleg csigák tetejére csorgatjuk.