Tejszínes trikolor burgonya gratin
Hozzávalók
4 személyre- 1-2 dl tej
- friss kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db édesburgonya
- 2 db burgonya
- 5 db lilaburgonya
- 2-3 dl zsíros tejszín
- 8-10 dkg vaj
- só, bors
- zsemlemorzsa
- szerecsendió
- 15 dkg gouda vagy trappista sajt
- Az öntött salátához:
- 1 fej szívsaláta
- 5 dkg szárazkolbász
- 5-10 dkg bacon
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek cukor
Elkészítés
1. A burgonyákat sós vízben megfőzzük. Ezután eltávolítjuk a héját és mindegyiket karikára vágjuk.
2. Egy tálban elkeverjük a tejszínt kevés sóval, reszelt szerecsendióval és fokhagymával, friss kakukkfűvel és borssal.
3. Egy tűzálló tálat bekenünk fokhagymával, majd vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután körberakjuk a burgonyaszeletekkel úgy, hogy félig fedjék egymást, meglocsoljuk a tejszínes öntettel és addig rétegezzük, amíg a tál tetejéig jutunk. Végül megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokon aranybarnára sütjük.
4. A salátához a bacont csíkokra vágjuk, a kolbászt apró kockákra, majd egy serpenyőben megpirítjuk. A legvégén megszórjuk egy kevés cukorral és pici fehérborecetet öntünk rá. A szívsalátát cikkekre vágjuk és még melegen kanalazzuk rá a bacont és a kolbászt. A gratin, ha kihűlt felszeleteljük és a salátával tálaljuk. Jó étvágyat!