Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Zöldfűszeres burgonya gratin

2016. október 13.

Hozzávalók

12 személyre
  • 3 fej fokhagyma gerezdekre bontva, héjával
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 0.9 l főzőtejszín
  • 1 evőkanál kakukkfű, apróra vágva
  • 1 teáskanál rozmaring, apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors
  • 2.2kg krumpli megpucolva, nagyon vékonyra szeletelve
  • 255g érett Manchego sajt, durvára reszelve
  • 125g Gouda sajt, reszelve

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra. Egy 22 cm-es sütőtálban keverjük össze a fokhagymát és az olívaolajat. Fedjük le alufóliával, és 40 perc alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd nyomjuk a fokhagymagerezdeket a héjába.

2. Nyomjuk össze a fokhagymákat, és ha krémes tegyük át egy lábosba. Adjuk hozzá a tejszínt, a rozmaringot, a kakukkfüvet és forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük, amíg 3 csészényire sűrűsödik, kb. 20 perc. Sózzuk, borsozzuk.

3. Rendezgessük el a krumpli negyedét egy 22×33 cm-es sütőtálban. Szórjuk rá a sajtok felét, és finoman locsoljuk meg a fokhagymás keverékkel. Folytassuk tovább a rétegezést. Minden krémet öntsünk rá, és finoman nyomkodjuk le a krumplit, hogy teljesen elfedje.

4. Süssük 1.5 órán át, amíg aranybarna lesz. 20 percig hagyjuk állni, majd kockákra vágva tálaljuk.

 

Forrás:popsugar.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült édesburgonya kakukkfűvel, fetával, fokhagymával és csirkemellel

Sült édesburgonya kakukkfűvel, fetával, fokhagymával és csirkemellel

Az év bármely napján elkészíthetjük a fetás édesburgonyát, amit, ha alufólián sütünk, még mosogatnunk sem kell utána!
Édesburgonyás gnocchi

Édesburgonyás gnocchi

Marinara szósszal
Vargányás burgonya gratin

Vargányás burgonya gratin

Horvát Sára receptje, amely köretként, de akár egytálételként is megállja a helyét!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!