Amilyen gazdag az íze, annyira gyors az elkészítése. Indulhat a nyáresti tésztaparti!
Ez az a tészta, ami nagyon nagy gyakorisággal szerepel nálam az otthoni „étlapon”. Szuper finom az ízek keveredése: a csili az étel csípősségét, a szardínia a sósságát, a citromlé pedig a frissességét adja meg.
Az egészet koronázzuk jóféle paradicsomszósszal, fokhagymával, olajbogyóval és parmezánnal.
Hozzávalók
- 30 dkg rövidebb, cső formájú tészta
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sűrű paradicsomszósz
- 1 konzerv (9-10 dkg) natúr lében eltett szardínia
- 2 nagy csipet tört csili
- fél biocitrom lereszelt héja
- őrölt fekete bors
- 15 dkg fekete olajbogyó
- 15 dkg vékonyra szelt sonka
- reszelt parmezán a tálaláshoz
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
1. A tésztát lobogó, enyhén sós vízben al dentére főzzük. A kész tésztát leszűrjük, a főzővizéből keveset félreteszünk.
2. Amíg fő a tészta, elkészítjük a szószt. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megpároljuk rajta. Amikor kiadta az illatát, ráöntjük a paradicsomszószt és a lecsepegtetett, villával apróra tört szardíniát. Felöntjük némi vízzel, ízesítjük csilivel, citromhéjjal, sóval és borssal. Pár perc alatt összefőzzük, közben hozzáforgatjuk az olajbogyókat és a csíkozott sonkát.
3. A kész, leszűrt tésztát a raguhoz adjuk, kevés főzővízzel együtt alaposan összeforgatjuk. Parmezánnal meghintve, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.