Sütőtökös-csokis muffin
Hozzávalók
- 125 ml szőlőmagolaj
- 125 g barna cukor
- 125 g nyírfacukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 190 g sütőtökpüré
- 1 dl tej
- 3 ml vaníliaaroma
- 25 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 2,5 g só
- 5 g szerecsendió
- 2,5 g őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- 2 ek. kakaópor
- méz
- gyömbér
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A muffin sütőformát béleljük ki muffin papírformákkal.
2. Egy közepes edényben keverjük össze a kétféle cukrot, a tojást és a tojássárgáját, illetve az olajat. Adjuk hozzá a sütőtökpürét, a tejet és a vaníliaaromát.
3. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót és a szegfűszeget.
4. A nedves hozzávalókhoz adjuk hozzá a lisztes keveréket és dolgozzuk el, de ne keverjük túl sokat, mert ettől nyúlós lehet a tészta.
5. A massza 1/3-át tegyük egy külön tálba, és keverjük össze kakaóporral.
6. Egy evőkanál segítségével adagoljunk egyforma mennyiséget a sütőformákba, először az alap masszából, majd minden egyes muffin tetejére rakjunk a kakaós tésztaalapból 1-1 kiskanállal, amit ízlés szerint mintázunk egy pálcika segítségével.
7. Sütőben 20 perc alatt kész a muffin.
MEGJEGYZÉS:
Sütőtökpüré elkészítése: A sütőtököt felvágjuk nagyobb darabokra és egy tepsire helyezzük őket. Kb. 40 percig sütjük 200 fokon, amíg a tök teljesen megpuhul. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a héját és összetörjük villával a belsejét.
TIPP:
- A száraz összetevőket mindig szitáljuk át, ezzel könnyebb, omlósabb tésztát kapunk.
- Olívaolajat semmiképp ne használjunk, mert nagyon intenzív íze lesz a muffinban.