Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Sütőtökös kekszmúmia

Halloweenhez közeledve jól jöhet az ötlet és a recept...
2016. október 17.

Hozzávalók

9 darab
  • A tésztához:
  • 1 csésze hideg, sózatlan vaj, kockákra vágva
  • 2 ½ csésze liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • ¼ csésze jéghideg víz
  • A töltelékhez:
  • ¾ csésze lecsöpögtetett sütőtökpüré (Tegyünk 1 csésze tökpürét néhány rétegnyi papírtörlőre, csomagoljuk be, és nyomjunk ki belőle annyi nedvességet, hogy ¾ csészényi maradjon.)
  • 60g krémsajt (cream cheese)
  • 2 evőkanál világos barna cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/8 teáskanál szegfűbors
  • 1 tojássárgája
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojásfehérje, enyhén felverve
  • ½ evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés

1. A tészta összeállításához tegyük a késes robotgépbe a lisztet, a sót és a cukrot, majd adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk össze, amíg morzsa állagú nem lesz. Evőkanalanként adjuk hozzá a jéghideg vizet, és dolgozzuk össze a tésztát. Tegyük a tésztát egy tiszta felületre, osszuk két részre, és mindkét részből nyújtsunk 13 cm-es korongokat. Fedjük le, és 1 órára tegyük a hűtőbe.

2. A töltelékhez tegyük egy tálba a sajtkrémet, a kétféle cukrot, és keverjük össze. Adjuk hozzá a tökpürét, majd jöhet a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér és a szegfűbors. Keverjük bele a tojássárgáját és a vanília kivonatot. Fedjük le a tálat, és felhasználásig tegyük a hűtőbe.

3. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

4. A múmia összeállításához vegyük elő az egyik darab tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsunk belőle 28×33 cm-es téglalapot. Ha kell, a széleket nyessük le, hogy teljesen egyenes legyen, majd vágjunk belőle négyszögeket. (pl. 3×4) Vegyük elő a másik darab tésztát, nyújtsuk ki, és vágjuk fel 1-1.5 cm-es csíkokra.

5. Rendezgessük el a négyszögeket az előkészített tepsin, hagyjunk köztük helyet. Kenjük még őket a sütőtökös keverékkel, de körbe hagyjunk egy peremet. Keverjük össze a tojásfehérjét a vízzel, és kenjük meg vele a négyszögek szabadon maradt peremeit. A tésztacsíkokat tegyük úgy a négyszögek tetejére, hogy múmiaformákat kapjunk. Körben nyomkodjuk végig az ujjunkkal, és vágjuk le a túllógó részeket. Kenjük meg a csíkokat a tojásfehérjés keverékkel, majd szórjuk meg 2 evőkanál cukor és 1 teáskanál fahéj keverékével.

6. Süssük a múmiákat aranybarnára, 20 perc alatt.

7. A kihűlt múmiáknak még szemeket is ragaszthatunk cukorkából.

 

Forrás:omgchocolatedesserts.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kókuszos-zabkekszes mangótorta mascarponével

Kókuszos-zabkekszes mangótorta mascarponével

Németh Juci, a Budapest Bárral a világon sokfelé eljutott már. Ez a sütemény is egy ilyen alkalommal került közelebbi viszonyba az énekesnővel, aki azóta itthon is gyakran készíti családjának.
Mandulás keksz

Mandulás keksz

Hihetetlenül könnyű és ropogós keksz, reggeli kávéhoz, délutáni teához vagy az uzsonnás dobozba. Legjobb pedig, hogy az elkészítése 15 percet vesz igénybe.
Kekszes-krémes parfé

Kekszes-krémes parfé

Egyszerű de látványos desszert

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.