SpárgaszezON
Eddig minden egyes tavasszal teljes extázisban vártam a spárgaszezont. A medvehagyma olyan…meeeh, semmi extra nekem, az eper a következő extázis, a spárga pedig a non plusz ultra boldogság a hideg tél után. Na, ez idénre pont megváltozott, hiszen egyrészt tél sincs – legalábbis nem hóval, de azért itt Floridában is voltak ám 10 fokok –, másrészt spárgát is mindig kapni.
Én azonban igyekeztem tartani magam a szezonokhoz, és láss csodát, lett is változás a kínálatban. Az eddig vézna kis spárgák helyett a testesebb, gusztább csomagok bukkantak fel legnagyobb örömömre, úgyhogy most már bele is vetettem magam a spárgázásba. És lehet, hogy ez csak nekem újdonság, de sütőben még nem nagyon sütöttem spárgát. Most már azt gondolom, hogy hiba volt, mert így elkészítve szuper finom és egyszerű.
A recept maga nem valami nagy dolog, de mire kitaláltam a megfelelő hőfokot… És hát a citrom: az mindent megváltoztatott.
A lényeg: íme a sütőben sült spárga.
Hozzávalók
2-4 adaghoz- 1 csomag (1/2 kg) zöldspárga
- 3 ek. olívaolaj
- 2 ek. reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- só, bors
- fél citrom leve
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 220 ºC-ra. A spárgát alaposan megmossuk, majd a fás szárait levágjuk, letörjük úgy, hogy nagyjából egyforma hosszú szálakat kapjunk. Hámozni nem szükséges.
Egy tepsiben kiterítjük egy rétegben, majd meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a parmezánnal és a fokhagymával, és kézzel alaposan összeforgatjuk, hogy mindenből jusson mindenhova. 12-15 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha még roppan.
Forrón tálaljuk, közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk a citromlével. Isteni édeskés, kesernyés, savanykás köret vagy akár főétel válhat belőle.