Souvlaki sült padlizsánnal, uborkasalátával és pitával
Hozzávalók
2 személyre- A páchoz:
- 40 dkg sertés lapocka
- 1 gerezd fokhagyma
- friss oregánó
- 2 dl görög joghurt
- olívaolaj
- 1 citrom
- fűszerpaprika
- só, bors
- saslik pálcikák
- A körethez:
- 1 db padlizsán
- 1 db lilahagyma
- 1 fej vöröshagyma
- A salátához:
- 1 kisebb örmény uborka
- 1 kisebb kígyóuborka
- 1/2 fej vöröshagyma
- friss kapor
- friss petrezselyem
- fekete olívabogyó
- só
- 4 pita
Elkészítés
1. A húst megtisztítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. Megborsozzuk, majd a fokhagymát ráreszeljük és friss oregánót szórunk rá. Meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, majd elkeverjük a görög joghurttal és a fűszerpaprikával. Ha közvetlenül sütés előtt pácoljuk, akkor sózzuk, ha sokáig hagyjuk állni, akkor csak a végén sózzuk.
2. A padlizsánt vastagabb hosszúkás szeletekre vágjuk, sózzuk, majd papírtörlővel leitatjuk a levét. A hagymákat nagyobb leveleire szedjük és sózzuk. A padlizsánt és a hagymákat olívaolajjal meglocsoljuk és forró grill serpenyőben megsütjük.
3. Közben a húsokat pálcikára húzzuk, a zöldségeket kivesszük a serpenyőből és a húsokat is megsütjük.
4. Az uborkákat meghámozzuk, a magjaikat eltávolítjuk, majd feldaraboljuk és megsózzuk. Elkeverjük apróra vágott kaporral és petrezselyemmel, egy kevés vöröshagymával és az olívabogyóval. Citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk.
5. Egy tányérra halmozzuk a megpirult padlizsánt és a hagymákat. Mellét tesszük a húsokat. A pitákat megkenjük görög joghurttal. Jó étvágyat!