Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.. mindegy, csak süssük meg: Fahéjas-áfonyás Hot Cross Buns
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss egy pici cukorral és a tejből 1 dl-rel felfuttatva)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 biocitrom lereszelt héja
- 2,5 dl langyos tej
- 1 nagy marék mazsola
- 1 nagy marék aszalt áfonya
- A kereszthez: liszt, víz
- A kenéshez: forralt vízzel hígított baracklekvár
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a puha vajat, az elhabart tojást, a cukrot, a sót, a fahéjat és a citromhéjat. Apránként hozzáöntjük a tejet, megdagasztjuk, közben beledolgozzuk az aszalványokat.
Az elkészült, sima tésztát letakarjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk. Ezt követően késsel 9 darabra vágjuk, és mindet kigömbölygetjük. Ezt úgy csináljuk, ahogy a hasonló kelt zsemléket: gömbbé formázzuk, alul összecsipkedjük, majd megfordítva még egyszer megformázzuk. A bucikat egy hézagnyira egymástól sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és negyed óra alatt ismét megkelesztjük.
Közben a lisztben elkeverünk egy kevés vizet. Kézi robotgéppel keverve fokozatosan adagoljuk bele a lisztet addig, amíg sima, nagyon sűrű, nem szakadós, hanem éppen folyós masszát kapjunk.
A masszát habzsákba töltjük, és összefüggő csíkot rajzolva keresztet mintázunk az ismét megkelt bucikra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. A forró zsemlék tetejét forralt vízzel hígított baracklekvárral kenjük át a sütés végén.