Raguleves húsgombóccal, lestyános ecettel
Hozzávalók
8 személyre- 3 liter alaplé
- 1 ek libazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 kis fej karalábé
- 1 db zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 4-5 fej gomba
- friss petrezselyem
- só, bors
- A húsgombóchoz:
- 20 dkg marhahús
- 20 dkg sertés dagadó
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-10 dkg rizs
- 1 tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1-2 ek lestyános ecet
- 2 dl tejföl
- só, bors
Elkészítés
1. Egy felhevített lábasban kacsazsíron megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát.
2. A sárgarépát, a karalábét és a zellergumót nagyobb darabokra vágjuk, majd a karalábé kivételével a hagymán lepirítjuk.
3. A fokhagymákat összezúzzuk és a zöldségekhez adjuk.
4. Ha a zöldségek kicsit lepirultak, hozzáadjuk a karalábét, a felkockázott paprikát és gombát, a paradicsomot, a friss petrezselymet, végül sózzuk, borsozzuk.
5. Végül felöntjük az alaplével és 50 percet főzzük.
6. Ezután a 3 féle húst ledaráljuk a vöröshagymával és a fokhagymával, majd összekeverjük a rizzsel, a tojással, a zsemlemorzsával és sózzuk, borsozzuk. 10 percig állni hagyjuk, utána gombócokat formálunk belőle, majd amikor a zöldségek félig megpuhultak, beletesszük a levesbe.
7. Tálalás előtt belekeverünk a levesbe lestyános ecetet és egyet forralunk rajta. Friss tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat!