Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tepsis burgonya

"Nagyon hasonlít a francia burgonya gratinra, de póréhagymával és parmezánnal készül, ettől egyszerre édes és sós, egyébként pedig nagyon tartalmas, laktató étel akár önmagában is, vagy köretként."
2016. October 13.

Hozzávalók

  • 80 dkg burgonya
  • 2 marék, kb 6-8 dkg reszelt parmezán
  • 1 póréhagyma
  • 2 ½ dl tejszín
  • só, bors
  • tej

Elkészítés

Igazán szép neve van ennek az olasz, hegyi vidékre jellemző konyhának: Cucina Bianca, vagyis Fehér Konyha. A Liguri-Alpok és a Tengeri-Alpok tetején alakult ki ez a fajta energiadús étkezés és külön útvonala is van, melyet egyszer egy évben végig is lehet járni, ha az ember ilyen különleges házi kosztra vágyik: ez a Strada della Cuicina Bianca.

Egyáltalán nem véletlen az elnevezés. Az ételek nagyrésze tényleg fehér, vagy legalábbis fehéres színű, kevés a méltán híres, kissé sztereotíp paradicsomos étel errefelé. Jellemzően magas keményítőtartalmú terményekből, burgonyából, lisztből, és póréhagymából, fokhagymából, valamint gyökérzöldségekből készülő, tartalmas ételek ezek, amelyek elsősorban energiát adnak, és leginkább a ma divatos comfort-food kifejezés illik rájuk.

Eredetileg egytálételekről, de mindenképpen főételekről beszélünk, amely sokszor kenyér, vagy valamilyen töltött piteszerű tészta, de vannak az ételek között sűrű levesek, a már ismert, ravioli szerű tészták, vagy valamilyen burgonyás, tejes, tejszínes egytálétel.

Én is egy ilyet szoktam készíteni, ami nagyon hasonlít a francia burgonya gratinra, de póréhagymával és parmezánnal készül, ettől egyszerre édes és sós, egyébként pedig nagyon tartalmas, laktató étel akár önmagában is, vagy köretként. Az eredeti neve Le patate in ta’ foglia, olaszul Le patate nella teglia, vagyis tepsis burgonya

cucinabianca2 - Horvát Sára

1. Keverd össze a tejszínt, a sajtot, és jó sok sót meg borsot.

2. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra.

3. A burgonyát meghámozva, megmosva egy mandolinon gyaluld hajszálvékony szeletekre, a póréhagymát pedig alaposan mosd meg, és karikázd fel.

4. Ezeket keverd össze a tejszínnel, majd terítsd egy nem túl mély sütőedénybe.

5. Önts rá annyi tejet, hogy ellepje, majd told a sütőbe. Kb 45 perc alatt sül meg, de közben kóstold meg, és ha még nem teljesen puha a krumpli, önts hozzá tejet.

6. Akkor jó, ha a burgonya puha, a pore krémes, és a teteje megpirult.

7. Adhatsz hozzá más fűszereket is, szerecsendiót, kakukkfüvet, vagy más friss fűszert.

8. Az alaprecept ez, és így, az egyszerűségében is csodálatos.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!