Őszi színes vitaminsaláta
Színekre és vitaminokra hatalmas szükségünk van ősszel. És persze finom ízekre is! Ez a könnyű saláta mindezt egyben tudja, köretként vagy könnyű vacsoraként is kipróbálhatjátok. És amit a legjobban szeretek benne, az a variálhatóság. Utálom kidobni a maradékokat, ez a saláta is kedvünkre alakítható annak függvényében, hogy éppen mi van otthon. Grépfrút helyett narancs, kelbimbó helyett brokkoli, kesu helyett mandula… Kísérletezzünk bátran!
Hozzávalók
2 nagy vagy 4 kis, főétel mellé való adaghoz- 40 dkg kelbimbó
- só
- 1 kis marék kesudió
- 1 teáskanál olívaolaj a sütéshez
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 1 kis fej fejes saláta
- 2 piros húsú grépfrút
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 marék tetszőleges csíra
Elkészítés
A kelbimbókat megmossuk, száruk végét és külső leveleiket eltávolítjuk, majd egészben vagy félbevágva egy lábasba szórjuk. Felöntjük vízzel, kissé megsózzuk, és megfőzzük. Amikor elkészült, leszűrjük.
A kesudiót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd rögtön áttesszük egy edénybe. A serpenyőbe olajat öntünk, felhevítjük, és átpirítjuk rajta a finomra aprított gyömbért. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a kelbimbót, összeforgatjuk.
A salátát megmossuk, megszárítjuk, összetépkedjük, és egy tálba szórjuk. Mehet hozzá a langyos, gyömbéres-újhagymás kelbimbó és a megpucolt, feldarabolt grépfrút.
Az öntethez az extra szűz olívaolajat összekeverjük a balzsamecettel és egy kevés sóval. A salátához forgatjuk, végül megszórjuk a kesudióval és a csírával.