Omlós túrós-sajtos keksz
Szeretem a gyorsan összedobható kekszeket, sokáig elállnak, finomak és jól variálhatók. Az alábbi tésztából akár rudakat is formázhattok, vagy szaggatás helyett egyszerűen derelyevágóval is feldarabolhatjátok.
Hozzávalók
1 nagy tepsihez- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 10 dkg félzsíros, áttört túró
- 1 tojássárgája
- 2 nagy csipet só
- 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg karakteresebb ízű)
- kb. 2-3 evőkanál tejföl
- 1 kis tojás a kenéshez
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajat. Hozzáadjuk a túrót, a tojássárgáját és a sót, majd a lereszelt sajtot. Végül annyi tejfölt kanalazunk még hozzá, hogy összeálljon a tészta. Összegyúrjuk, folpakba csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Én nagy méretű pogácsaszaggatóval szaggattam ki, így lett 12 darab.
A kekszeket sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejük lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 18 perc alatt készre sütjük, és a sütőlemezen hagyjuk kihűlni.