Mozzarellás, rántott rizsgolyók
Képzeljétek, világnapja is van a rizsgolyóknak, ezért arra gondoltam, hogy egy jó kis olaszos fogást, arancinit készítek erre az alkalomra. Ehhez főztem egy rizottó rizses alapot, mozzarellával és sonkával töltöttem, mellé pedig fűszeres paradicsommártást kínáltam. Ebben a receptben az a legszuperebb, hogy az előző nap készült rizottó maradékából is összeállíthatjátok, így semmi pazarlás sem lesz a konyhában!
Hozzávalók
7 nagyobb darabhoz- A rizsgolyókhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 15 dkg rizottó rizs
- zöldségalaplé (kb. 4-5 dl)
- só
- 2 dkg parmezán sajt
- 1+1 tojás
- 4 db mini mozzarella sajt
- 2-3 szelet fekete-erdei sonka
- liszt, zsemlemorzsa
- 4 dl olaj a sütéshez
- A mártogatóshoz:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg paradicsompüré
- só
- friss fűszernövények (oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring...)
Elkészítés
Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat a rizottóhoz, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát megfuttatjuk rajta. Rátesszük a rizst, átforgatjuk, majd merőkanalanként hozzáadagoljuk a zöldségalaplevet. A következő adag akkor jön, ha az előzőt már felszívta a rizs, az egészet addig folytatjuk, amíg a rizs megpuhul, és kialakul a krémes állag. Közben megsózzuk, a végén hozzáforgatjuk a lereszelt parmezánt.
A kész rizst félretesszük hűlni, a legjobb, ha teljes hűlés után még pár órára (vagy akár egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
A pihentetett rizsben elkeverünk 1 elhabart tojást. Tenyerünkbe veszünk egy adagot (egészen pontosan a rizs 1/7-ét), kilapítjuk. Ráteszünk egy darabka sonkát és egy mini mozzarellát, majd becsomagoljuk a rizzsel a tölteléket.
A golyókat hagyományos módon lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába panírozzuk. Közepesen forró, bő olajban aranybarnára sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A mártogatóhoz egy kis lábasban felmelegítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rákanalazzuk a paradicsompürét, megsózzuk, friss, aprított fűszernövényekkel ízesítjük. Lassú tűzön pár perc alatt összefőzzük.
A kész rizsgolyókat a mártogatóssal tálaljuk.