Most egy olyan gyümölcsös túrótorta recept következik, hogy csak csuda
Hozzávalók
12 adag- Tészta (180 fokon, 8 perc elősütés)
- 300g gluténmentes liszt
- 124g laktózmentes vaj
- 110g porcukor
- 2g só
- 4-5db tojássárgája
- 10g szeletelt mandula pirítva
- Töltelék (180°c-on 18-20’ légkeverés)
- 250g laktózmentes túró
- 250g laktózmentes tej
- 200g laktózmentes tejföl
- 90g porcukor
- 30g kukoricakeményítő
- 1db tojás
- 2g vaníliarúd
- 1citrom héja
- Díszítés
- Házi szeder lekvár
- 250g friss eper
- 80g áfonya
- 100g friss málna
- 100g friss szeder
- 50g friss ribizli
Elkészítés
A gluténmentes lisztet a hideg vajjal és a sóval gyorsan elmorzsolom, majd a pirított mandulát és a tojássárgáját hozzágyúrom, hogy egynemű, képlékeny tésztát kapjak. Fontos a gyors munka, hogy a tészta ne melegedjen fel. Hűtőben egy órát pihentetem, alaposan befóliázva.
A pihentetett tésztát 3-4mm vékonyra nyújtom és óvatosan kibélelem vele a 2-3 cm magas torta karikát. Újabb 20 percet pihentetem, majd 180°c-os sütőben 8-10 perc alatt elősütöm.
Amíg a tészta sül, a tölteléket elkészítem.
A töltelék alapanyagait egy bot mixer segítségével krémesre keverem, a citromhéjat utána reszelem hozzá, majd elkeverem benne.
Az elősütött tésztába töltöm a folyékony túró tölteléket, majd 180°c-on 18-20 perc alatt készre sütöm.
A kihűlt tortát házi szederlekvárral 1-2 mm vastagon megkenem, és gazdagon fedem bogyós gyümölcsökkel.
A receptet köszönjük László Tamásnak, a budai Émile étterem Cukrászvezetőjének!
Amit az Émile-ről tudni kell:
A Gerbeaud Ház több, mint két évvel ezelőtt nyitotta meg budai éttermét, az Émile-t.
A hely nevét Gerbeaud keresztnevéről kapta, így könnyen köthető pesti párjához.
Émile-nél biztos, hogy mindenki megtalálja a gyerekkor ízeit, miközben a kortárs gasztronómia elvárásainak is megfelelnek a modern módszerekkel készült és kreatívan tálalt ételek. A természetes, magyar hozzávalókból összeállított menü a Gerbeaud Ház Vas megyei, saját farmjáról érkező alapanyagok felhasználásával készül.
Tóth Ágnes konyhafőnök 2000 óta alkot és szenvedéllyel főz a Gerbeaud egységeinek konyháján, így a zsigereiben hordozza a művészi alkotás szükségét, az ételek harmóniájának tökéletesítését, és anyaként az otthoni ízek szeretetét is. László Tamás a Gerbeaud cukrászegységek vezetőjeként a hagyományos és örökérvényű Gerbeaud szelet és Dobos torta hagyatékát megtartva, modern és mindig megújuló édes csodákkal várja a ház vendégeit.
Tavasztól kora őszig élvezhetik az Émile-be látogatók a kert csodás hangulatát, ahol a kényelmes cabana-k és családias környezet garantáltan kikapcsolódást nyújt egy romantikus vacsorához, baráti vagy üzleti megbeszéléshez és családi eseményekhez egyaránt. Émile – a barátod Budán.
Legyen szó reggeliről, üzleti tárgyalásról, ebédről, teadélutánról, családi vacsoráról, gyerekzsúrról, vagy sütemény elvitelről, Émile a budai megoldás. A villaépületben egyszerre van jelen az étterem, a cukrászat cukrászdával és kávéházzal, valamint egy gyerekeknek kialakított játékbirodalom Émile földszinti gyerekszobájában.