Mert linguini nap is van ám! És ebből az alkalomból íme egy szuper recept!
Szeptemberben még gyönyörű padlizsánokat szerezhettek be jó áron a piacról, kombináljátok finom gombákkal, kolbásszal és paradicsommal. A hónap közepén, 15-én a linguine napját ünneplik az Egyesült Államokban, ez a fajta egyébként az egyik legrégebbi olasz, Ligúriából származó tészta. Ha már úgyis emléknap, készítsétek ebből a vacsorát! A recepthez szárított, vegyes erdei gombákat használtam (finom, aromás gombák, praktikus egy-egy csomaggal tartani belőle otthon), de természetesen friss gombákat is főzhettek a raguba.
Hozzávalók
4 személyre- 5 dkg szárított, vegyes erdei gomba
- 1 nagyobb padlizsán
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg chorizo vagy más tetszőleges kolbász
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 kis ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 1 konzerv hámozott paradicsom (kb. 40 dkg)
- 1 nagy csipet tört csilipaprika
- 35 dkg linguine tészta
- parmezán vagy grana padano sajt a tálaláshoz
Elkészítés
A szárított gombákat meleg vízbe áztatjuk egy órára. A padlizsánt megmossuk, felkarikázzuk, a szeleteket besózzuk, és szintén állni hagyjuk.
A padlizsánokról alaposan leöblítjük a sót, majd cikkekre vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a feldarabolt kolbászt sütni kezdjük rajta. Rátesszük a megpucolt, feldarabolt fokhagymát, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, a lecsepegtetett gombát, a padlizsánt, a hámozott paradicsomot, a csilit és egy kevés sót. Összeforraljuk, majd lassú tűzön összefőzzük.
Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben al dentére főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük, és a raguhoz forgatjuk. Sajttal meghintve tálaljuk.