Meggyes-tejberizses torta
Puha tészta, krémes, vaníliás tejberizs és pudingos-meggyes réteg. Egy picit torta, egy picit gyümölcsrizs, de ami a lényeg: nagyon-nagyon finom. A gyümölcsöket bátran variáljátok: készülhet friss gyümölccsel is, például eperrel, barackkal, a befőtt levét kiválthatjátok vízzel vagy ízben passzoló gyümölcslével is.
Hozzávalók
egy kb. 18-20 cm-es kerek formához- A tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- fél dl semleges ízű olaj
- 3/4 dl tej
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- késhegynyi sütőpor
- A tejberizses réteghez:
- 15 dkg kerek szemű rizs
- 6 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 db lapzselatin
- A gyümölcsös réteghez:
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 db lapzselatin
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből habot verünk. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, a tojásos keverékhez adjuk. A tojásfehérjehab 1/3-ával fellazítjuk a masszát, majd óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a többi habot. Sűrű tésztát kell kapnunk. A masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 18-20 perc) sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kivesszük a formából, ha púpos, levágjuk a tetejét. Tálra tesszük, köré helyezünk egy tortagyűrűt (vagy visszarakjuk az elmosott formába).
Közben a tejberizst is elkészítjük. A rizst lábasba szórjuk, felöntjük egy 1 dl vízzel, erős lángon, kevergetve fehéredésig főzzük. Ezután egyszerre hozzáadjuk az összes tejet, a cukrot és a vaníliát. Felforraljuk, majd közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy ne legyen forró.
A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. Egy kis lábasban, 3-4 evőkanál vízben (vagy tejben) forráspontig melegítjük. A rizshez keverjük. A rizst az előkészített kakaós alapra öntjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd hűtőbe tesszük. Legalább 1 órát pihentetjük.
A meggyes réteghez a meggybefőttet leszűrjük, a léből kimérünk 3 dl-t. 1 dl lében simára keverjük a pudingport, a többi levet feltesszük főni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral együtt. Amikor forr, hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket, kevergetve besűrítjük, közben hozzáadjuk a meggyszemeket is. Lehúzzuk a tűzről.
A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. Egy kis lábasban, 2-3 evőkanál vízben forráspontig melegítjük. A meggyhez keverjük. A meggyes réteget a dermedt rizses rétegre öntjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára, de legalább 4 órára. Forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.