Lustább napokra igazi megváltás: komfort kaja (fél)kész hozzávalóból
A vegán szakácskönyvem, a Kristóf konyhája külön fejezetet szentel az úgynevezett “véletlenül vegán” termékeknek. Ezzel a mókás névvel azokat az élelmiszereket illetem, amelyek nem kimondottan vegán közönségnek készülnek, mégis nélkülöznek minden állati eredetű összetevőt. Lustább napokon, amikor nincs kedvünk hosszasan szöszölni a konyhában, igazi megváltás lehet, ha beszerzünk néhány “komfort kaját” – mint a fagyasztott spenótos burekász, vagy szilvásgombóc, a befőttesüvegben árult articsókaszív, vagy épp a konzerves, már előre megtöltött szőlőlevél, amelyet görög és török élelmiszerboltokban, hipermarketekben és online is könnyen fel lehet lelni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ma nincs főzés – csupán azt, hogy kaptunk egy kis előnyt. A (fél)készétel tökéletesítése a házi séf kezében van…
Hozzávalók
adagonként- 3 szőlőlevél rizzsel töltve (pl. Palirria, vagy Tamek)
- 1 csésze aprított paradicsom, vagy paradicsompép, esetleg paradicsomlé
- 3 szem szárított paradicsom
- 2 szelet citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- negyed vöröshagyma
- 1 marék friss petrezselyem
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- egy csipet római kömény
Elkészítés
– A hagymát apróra vágom, a fokhagymát meghámozom. Apróra vágom a petrezselymet és a szárított paradicsomot.
– Egy lábosban felhevítem az olívát, sózom borsozom, meghintem római köménnyel, majd pirítani kezdem rajta a hagymát, és gyakori kevergetés közben, ha nagyon sisteregne, pár csepp vízzel hígítva kissé megbarnítom.
– Mehet rá a paradicsompép – majd ismét sózok, és borsozok, és belezuttyantom a citromszeleteket, az apróra vágott aszalt paradicsom, és petrezselyem nagyját is, de azért meghagyok néhány friss levelet a tálaláshoz is.
– Mehetnek bele a szőlőlevelek is – majd takaréklángon, fedővel lefedve 7 percen át érlelem az ízeket, és újabb 2 percen át fedő nélkül sűrítem a mártást.
– A tűzről levéve készen is áll a tálalásra – megszórom petrezselyemmel, és rácsepegtetek még egy kis citromot és olívát.
Extra tipp: Aki szokott káposztát tölteni, és ismeri a metódust, házi töltött szőlőlevelet is készíthet – és akkor már a rizsbe érdemes belefőzni némi apróra vágott mandulát, esetleg mazsolát, de a szegfűszeg és egy csipet szerecsendió is jól áll neki. Ha a “burok” is házilag készül, csak fiatal, zsenge levelekből érdemes válogatni, ezeket forrásban lévő vízzel kell leforrázni, majd sóval bekenni, és hűlés után használható is.