Lazac steak tormás vajjal és kapros uborkával
Hozzávalók
2 személyre- 1 csokor kapor
- 2 salátauborka
- 2 db lazac filé
- ½ szál torma
- 1 citrom
- 100 g vaj
- só, bors
- 200 ml zöldségalaplé
- 100 ml habtejszín
- 100 g créme fraiche (35%-os)
- 5 szem kis lila burgonya
- olívaolaj
Elkészítés
1. A hideg tejszínt habbá verjük, majd hűtőben pihentetjük.
2. A salátauborkát hosszában félbevágjuk, a magokat kiskanállal kivájjuk, majd 1 cm-es csíkokra vágjuk.
3. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az uborka csíkokat és kicsit megpirítjuk.
4. Az uborkákat papírtörlőre tesszük, majd a maradék zsiradékhoz öntjük az alaplevet és amint besűrűsödött, hozzáadjuk a creme fraiche-t.
5. Ha az uborka lehűlt, sózzuk, majd a sűrű szószhoz adjuk és az egészet összemelegítjük.
6. Egy másik felhevített serpenyőben a sózott és borsozott lazacot vajon és olívaolajon lassú tűzön 3-3 percig ropogósra sütjük, először bőrével lefelé.
7. A tejszínhabhoz adjuk az apróra vágott friss kaprot, a reszelt tormát és fél citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan egybeforgatjuk.
8. Az uborkát tányérra kanalazzuk és a lazacszeletet ráhelyezzük. Főtt lila burgonyával és a kapros tejszínnel tálaljuk. Jó étvágyat!