Laskagombás-szójaszószos tészta
A szójaszószra sokszor hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint ázsiai ételek egyik komponensére. Azaz úgy gondoljuk, hogy oké, van egy üveg szójaszószunk, de kell még mellé például gyömbér, csili és még annyi minden… Igaz, hogy az előbbiek egy autentikus ázsiai fogásban valóban szuper finomak, viszont a szójaszósz önmagában is képes feldobni az egyszerű hozzávalókat. És hát szó se róla, gombával és mustárral nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók
4 személyre- 35 dkg rövidebb fajtájú száraztészta
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 2 db nagyobb kápia paprika
- 2 db lecsópaprika
- 2 kisebb cukkini (együtt kb. 45-50 dkg)
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- 50 dkg laskagomba
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál dijoni mustár
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, egy kevés főzővizet megtartunk.
Amíg fő a tészta, elkészítjük a feltétet. Egy nagy serpenyőben (vagy lábasban) felhevítjük az olajat, majd a megtisztított újhagyma felkarikázott fehér részét párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megmosott, karikákra vagy csíkokra vágott paprikákat, sütni kezdjük.
Ezután mehet rá a megmosott, félkarikára vágott cukkini, majd a megpucolt, lereszelt fokhagyma. Megborsozzuk, sót egyelőre nem adunk hozzá.
Amikor már félpuhák a zöldségek, a felcsíkozott gombát is hozzáadjuk, összesütjük. A gomba maradjon roppanós! Végül hozzácsorgatjuk a szójaszószt, és még pár percet sütjük. Most érdemes megkóstolni, és ha a szójaszósz ellenére is sótlannak érezzük, egy kicsit megsózni.
A kétféle mustárt egy serpenyőbe kanalazzuk, átforgatjuk benne a leszűrt tésztát egy kevés főzővíz hozzáadásával. Elég éppen csak annyi, hogy szép sima bevonatot kapjunk a tésztán. Összeforraljuk, hagyjuk besűrűsödni.
A kész tésztát a gombás feltéttel tálaljuk, csíkozott újhagymazölddel megszórva díszítjük.