Körtés-krémes szelet
Lassan belecsapunk az őszi gyümölcsök szezonjába, jöhetnek a lédús szilvák, körték, almák és személyes kedvencem, az áfonya. Most egy olyan sütit mutatok, amit a hagyományos desszertek kedvelői fognak igazán szeretni: puha kevert tésztából, körtéből és keksszel rétegezett vaníliás krémből áll.
Hozzávalók
10-12 szelethez- A tésztához:
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél dl olaj
- ¾ dl tej
- 18 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 1/3 tasak sütőpor
- 4 db körte
- A krémhez:
- 6 dl tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 10 dkg puha vaj
- 12-15 dkg porcukor
- 2 db lapzselatin
- tetszőleges keksz (zabkeksz vagy háztartási keksz, kb. 18-20 db)
- kakaópor a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a a kétféle cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojássárgájás keverékhez adjuk. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, a körtehúst vékony szeletekre vágjuk. Kirakjuk a szeletekkel a sütemény tetejét (sülés közben kissé bele fognak süllyedni a tésztába, de ez nem gond). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.A krémhez 5 dl tejet felforralunk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, a tejhez csorgatjuk, sűrűre főzzük. Lefedjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt krémalapot kikeverjük a puha, felkockázott vajjal és a porcukorral. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. 2-3 evőkanál vízbe tesszük, forráspontig melegítjük, majd a felolvadt zselatint félretesszük hűlni. Ezután a krémhez keverjük.
A krémből egy keveset a tésztára (azaz a körtés rétegre) kenünk, kirakjuk a keksszel. Rákenjük a többi krémet, majd hűtőbe tesszük minimum 4-5 órára. Tálalás előtt meghintjük kakaóporral, és tetszőleges szeletekre vágva tálaljuk.