Királydurbincs 3 féle karfiollal és kapris vajmártással
Hozzávalók
- 2 db királydurbincs
- olívaolaj
- só
- A karfiolpüréhez:
- 1 fej karfiol
- 10 dkg vaj
- só
- A savanyított karfiolhoz:
- ½ fej karfiol
- 1 dl fehérborecet
- só, cukor
- A pirított karfiolhoz:
- ½ fej karfiol
- 5 dkg vaj
- só, bors
- olívaolaj
- A mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- kapribogyó
- 1 db citrom
Elkészítés
1. A karfiolpüréhez 40 perc alatt a karfiolt vajon megpároljuk, majd sózzuk. Végül pürésítjük.
2. A savanyított karfiolhoz a karfiolt rózsáira szedjük, középen kettévágjuk és gyalun hajszálvékonyra szeleteljük. Egy kis tálban fehérborecetet, sót, cukrot összekeverünk, és a karfiolokat beletesszük.
3. A pirított karfiolhoz a karfiolt rózsáira szedjük, nagyjából 3 cm-es darabokra. Egy nagy serpenyőben 10-15 percig felhevített olívaolajon megpirítjuk. Csak ezután sózzuk. Kevés vajat adunk hozzá, majd tovább hagyjuk puhulni.
4. A halat kifilézzük, sózzuk, majd állni hagyjuk. Sütés előtt leitatjuk a nedvességet róla, így ropogósabb lesz a hal. Forró olajba tesszük, rövid ideig lenyomva tartjuk, hogy ne kunkorodjon fel a halbőr és ropogósra sütjük.
5. A mártáshoz a vajat, kapribogyót, petrezselymet a serpenyőben összefőzzük és ízlés szerint citromlével ízesítjük. Végül mindenből egy keveset a tányérra helyezünk. Jó étvágyat!