Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Kínai mézes sertésborda

Szójaszószos, gyömbéres, fokhagymás...
2016. október 3.

Hozzávalók

2-3 személyre
  • A hús dinszteléséhez:
  • 1 csésze szójaszósz
  • 1 csontos sertésborda, félbe vágva
  • 1 fej hagyma, megpucolva, negyedekre vágva
  • 1 sárgarépa, megpucolva, karikákra vágva
  • 1 darab 2.5cm-es gyömbér, megpucolva, felszeletelve
  • 1 fejnyi fokhagyma, megpucolva, a gerezdek keresztben félbevágva
  • víz
  • A befejezéshez:
  • 2 evőkanál hoisin szósz
  • 2 evőkanál osztriga szósz
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál shiraca szósz
  • 1/3 csésze méz
  • 1 zöldhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál szezámmag, pirítva

Elkészítés

1. Tegyük a bordát egy mély, nagy lábos aljára. Keressük meg a lábos fedelét is, mert szükség lesz rá. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy 2 cm-vel ellepje.

2. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük vissza a hőfokot, és tegyük rá a fedőt. Lassan főzzük 1.5-2 órán át, amíg a hús meg nem puhul. A hús ekkora már összehúzódott a csontok között, és a bordák kb. 1.5 cm-re kiállnak. Ilyenkor a hús még rágos egy kicsit, de már mindenképpen puha.

3. Vegyük ki a bordát a lábosból, és öntsük át a dinsztelő keveréket. Később főzhetünk belőle levest. (Ha később szeretnénk befejezni a bordát, tegyük a folyadékkal együtt a hűtőbe.)

4. Tegyük egy kis tálba a hoisin, az osztriga, a shiraca és szójaszószt, a rizsecetet és a mézet, majd keverjük össze.

5. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, és tegyük a bordákat alufóliával kibélelt tepsire. Ecsetel kenjük be a bordák minden oldalát a szósszal.

6. Egészen addig kenegessük a húst, amíg úgy nem néz majd ki, mintha lakkréteg borítaná. Majd süssük addig, amíg kezd megbarnulni és karamellizálódni. Vegyük ki a sütőből, és vágjuk fel. Tálaláskor szórjuk meg szezámmaggal és zöldhagymával.

Forrás: food52.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édes-savanyú kínai csirke

Édes-savanyú kínai csirke

Most már otthon is elkészíthetjük az eredeti, kínai, édes-savanyú csirkét. Tálaljuk sima, vagy akár tojásos rizzsel!
Kínai, serpenyős, tojásos rizs

Kínai, serpenyős, tojásos rizs

Akár a maradék rizsünket is feldobhatjuk ezzel a recepttel, de ha egyszer megkóstoltuk, mindig hagyunk majd annyi rizst, hogy újra elkészíthessük.
Kínai sült oldalas

Kínai sült oldalas

Ez a ropogósra sült oldalas mézes, gyömbéres, fokhagymás paradicsomos pácban készül, és nem lehet elég sokat készíteni belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.