Kínai mézes sertésborda
Hozzávalók
2-3 személyre- A hús dinszteléséhez:
- 1 csésze szójaszósz
- 1 csontos sertésborda, félbe vágva
- 1 fej hagyma, megpucolva, negyedekre vágva
- 1 sárgarépa, megpucolva, karikákra vágva
- 1 darab 2.5cm-es gyömbér, megpucolva, felszeletelve
- 1 fejnyi fokhagyma, megpucolva, a gerezdek keresztben félbevágva
- víz
- A befejezéshez:
- 2 evőkanál hoisin szósz
- 2 evőkanál osztriga szósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál shiraca szósz
- 1/3 csésze méz
- 1 zöldhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál szezámmag, pirítva
Elkészítés
1. Tegyük a bordát egy mély, nagy lábos aljára. Keressük meg a lábos fedelét is, mert szükség lesz rá. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy 2 cm-vel ellepje.
2. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük vissza a hőfokot, és tegyük rá a fedőt. Lassan főzzük 1.5-2 órán át, amíg a hús meg nem puhul. A hús ekkora már összehúzódott a csontok között, és a bordák kb. 1.5 cm-re kiállnak. Ilyenkor a hús még rágos egy kicsit, de már mindenképpen puha.
3. Vegyük ki a bordát a lábosból, és öntsük át a dinsztelő keveréket. Később főzhetünk belőle levest. (Ha később szeretnénk befejezni a bordát, tegyük a folyadékkal együtt a hűtőbe.)
4. Tegyük egy kis tálba a hoisin, az osztriga, a shiraca és szójaszószt, a rizsecetet és a mézet, majd keverjük össze.
5. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, és tegyük a bordákat alufóliával kibélelt tepsire. Ecsetel kenjük be a bordák minden oldalát a szósszal.
6. Egészen addig kenegessük a húst, amíg úgy nem néz majd ki, mintha lakkréteg borítaná. Majd süssük addig, amíg kezd megbarnulni és karamellizálódni. Vegyük ki a sütőből, és vágjuk fel. Tálaláskor szórjuk meg szezámmaggal és zöldhagymával.
Forrás: food52.com