Nagymama féle házi tészta csilivel, marhahúsos raguval
Nagyon szeretem a házi tésztát. Amellett, hogy garantálja a nagyinál megszeretett ízeket, kedvemre színezhetem, fűszerezhetem, formázhatom. Nemcsak fogyasztani, készíteni is olyan jó érzés; felidézi a régi emlékeket, amikor a spejzban, fa lécekre fellógatva szikkadt-száradt a tészta hatalmas mennyiségben. Ha nem sietek, kézzel készítem, bátran álljatok neki a receptnek tésztanyújtó gép nélkül is!
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 40 dkg liszt + a nyújtással
- 4 nagy tojás
- só
- csilipehely ízlés szerint (kb. 1 teáskanál)
- A raguhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darált marhahús
- 25 dkg aprított paradicsom (konzerv)
- só, őrölt fekete bors
- morzsolt kakukkfű
- petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához a lisztbe mélyedést készítünk, egyesével beleütjük a tojásokat, megsózzuk. Lassan, belülről kifelé haladva összedolgozzuk a liszttel. Mikor már egynemű állagú, megszórjuk csilipehellyel, és gyúrni kezdjük.
Folyamatosan forgatva addig gyúrjuk, amíg sima, fényes felületű tésztát kapunk. Vizet hozzáadni nem szükséges. Az elkészült nyers tésztát folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A lehűlt, kicsomagolt tésztát lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk. Érdemes feldarabolni és kisebb mennyiségekben nyújtani, így sokkal könnyebb a keményebb állagot vékonyra nyújtani. Mikor elértük a megfelelő vastagságot, belisztezett, hosszú pengéjű késsel tetszőleges szélességű metéltre vágjuk. (Természetesen ha van tésztanyújtó gépünk, azzal is kinyújthatjuk és feldarabolhatjuk.) Ezt követően a metéltet azonnal kifőzhetjük (a friss tésztának sokkal rövidebb főzési idő is elegendő, ellenőrizzük 1-2 perc után!), vagy száradni is hagyhatjuk minimum 2-3 órát. A száraz tészta főzési ideje megegyezik a bolti tésztáéval.
A raguhoz egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, nagyobb kockára vágott vöröshagymát, valamint az aprított fokhagymát megdinszteljük rajta. Rátesszük a darált húst, erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük, majd felöntjük az aprított paradicsommal. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, és közepes lángon sűrű raguvá főzzük.
A kifőtt tésztát leszűrjük, átöblítés nélkül tányérokra adagoljuk, és ráhalmozzuk a marhahúsos ragut. Aprított petrezselyemzölddel megszórva, illetve néhány egész petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.