Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kefiröntetes gyümölcspite

Gócs Ágnes pitéjéből bármikor szívesen elfogadnánk egy szelettel.
2020. March 26.

Sokféle pitét ismerünk: almás, meggyes, klasszikus magyar, nyitott francia vagy a filmekből ismert amerikai. És többször hallottuk már, hogy kefirt teszünk a süteménybe, de ritkán hallunk olyat, hogy a pite tölteléke, jobban mondva a rajta lévő öntet kefir. Pedig nemcsak nagyon egészséges, kifejezetten finom!

Hozzávalók

8 szelethez, azaz egy 24 cm átmérőjű sütőformához
  • Tészta:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem olvasztott!)
  • 3-4 evőkanál víz
  • csipet só
  • Töltelék:
  • 60-70 dkg konyhakész gyümölcs
  • 2-3 evőkanál darált háztartási keksz, dió vagy zsemlemorzsa
  • Öntet:
  • 3 dl kefir (1 nagy pohár)
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés

 

Először a tésztát készítem el. A liszteket egy nagy tálba kimérem, hozzáadom a csipet sót, beledarabolom a vajat, két tenyérrel átmorzsolom az egészet. Kapok egy vajas lisztet, nincsenek benne nagyobb vajdarabok, de a tészta még nem állt össze. Most evőkanalanként hozzáadom a vizet és átgyúrom. Liszttől függ, hogy felveszi-e a 4 evőkanálnyi mennyiséget. Átgyúrás után gömböt formálok belőle, és letakarva, hideg helyre félreteszem, amíg a gyümölcsöket előkészítem.

A mi kedvencünk az alma-meggy kombináció. Kb. 30 dkg fagyasztott meggyet és 2 közepes almát használtam fel ehhez az adaghoz. A meggyet érdemes kiolvasztani és lecsöpögtetni. Egyébként bármilyen gyümölccsel lehet variálni, pl. körte, szeder, birs, ribizli. Arra kell figyelni, hogy ha sok levet enged a gyümölcs, nem fog összeállni az öntettel, el fog ázni. Tehát zömében nem túl lédús gyümölcsöt kell választani. 

Kikészítem a tálat, gyúródeszkát, a szóróanyagot (dió, darált keksz). Bekapcsolom a sütőt 180 °C-ra. Elkészítem az öntetet. Egy tálban kikeverem a tojást a cukorral, hozzáadom a lisztet és a fahéjat, azzal is csomómentesre keverem, majd a végén jön a kefir, amivel szépen átkavarom az egészet. Az 1 evőkanál fahéj nem elírás, így az igazán finom, ezzel a mennyiséggel. Félreteszem.

Előveszem a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy a kikészített tálba peremet képezve férjen bele. 3-4 mm-es lesz. Ez a tészta könnyen szakad, törik, de nem kell tőle félni. Én nagyjából kerekre nyújtom, nem lesz szép íves a széle, helyenként meg is szakad, de nem probléma. Beleteszem az üvegtálamba, a széleket, ahol sok van, levágom, ahol kevés, pótlom a levágott darabokkal, ahol pedig megszakadt, összenyomogatom. Nyugodtan lehet fabrikálni. Ekkor megszórom a darált keksszel vagy zsemlemorzsával. Szépen ráhalmozom a gyümölcsöt. A végén ráöntöm a kefires öntetet.

Nagyjából 40 perc egyenletes sütést igényel. Akkor jó, amikor kicsit megrázva kocsonyaszerűen rezeg. Látni fogjuk, ha még híg a közepe. Közben szépen meg is barnul a teteje. Ha megsült, kivesszük, és ennél a sütinél bizony meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, különben vágás közben szét fog esni. 

8 részre vágom, és tortakanállal szedem ki a süteményes tányérokra.

Jó étvágyat hozzá!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Vendégblogger sorozat – 3. rész

Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Gluténmentesen is bundázhatsz, Gócs Ági megmutatja, hogyan.

Indiai sütőtökkrémleves

Jöhet szezonzárónak egy különleges fűszerezésű sütőtökleves?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!