Japán zöldségpalacsinta
Tudom-tudom, sok zöldségropogóst, zöldséges tócsnit és hasonlót készítettem már – pl. ezt, ezt, no meg ezt – az Ízes Életre, de mentségemre legyen mondva, káposztával még soha. Ezért is izgatott nagyon ez az okonomiyaki, vagyis a japán sós palacsinta, amit egy közeli japán fesztiválon, a csodálatos Morikami Gardensben ettem. Távozáskor odamentem az alacsony japán nénihez, és szépen elkértem tőle a receptet. Erre csak annyit mondott: káposzta, répa, liszt és tojás, japán majonézzel és okonomiyaki szósszal.
Többszöri kísérletezés receptje ez, újhagymával, fejes káposztán kívül fodros kellel, japán majonéz nélkül, de szezámmaggal.
Hozzávalók
4 nagyobb vagy 12-14 kisebb palacsintához- A palacsintához:
- egy kisebb fejes káposzta fele legyalulva (volt egy kis lila káposztám, azt is beleraktam)
- 4 közepes répa lereszelve
- 3-4 nagyobb fodros kel levél nagyon apróra vágva (erek nélkül)
- 5 újhagyma felkarikázva, egy kevés félretéve a tálaláshoz
- só, bors (elég sok kell a liszt és a sok zöldség miatt)
- 8 dkg liszt
- 6 tojás enyhén felverve
- olaj a sütéshez
- A szószhoz:
- 4 ek. ketchup
- 1 ½ ek. Worcestershire szósz
- ¼ ek. mustár
- 1 ek. rizsecet
- 1 tk. szójaszósz
- 1 tk. méz
- csipetnyi őrölt gyömbér
Elkészítés
Összeforgatjuk a zöldségeket a sóval, a borssal és a liszttel, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat is.
Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk (kb. fél ujjnyit). Ha nagy palacsintát készítünk, akkor a tészta negyedét, ha kicsiket, akkor pedig kis halmokat kanalazunk a serpenyőbe. Mindkét esetben kissé kilapítjuk a tésztát, kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, és még addig sütjük, amíg ez az oldala is megpirul. Lecsöpögtetjük, és tálalásig a sütőben melegen tartjuk.
A szószhoz összekeverjük az összes alapanyagot.
Tálaláskor megöntözzük a palacsintákat a szósszal, megszórjuk szezámmaggal (ezt meg is piríthatjuk), valamint az újhagymával.