Hogyan készül a Télapó kenyér?
Hozzávalók
- 3.5-4 csésze kenyérliszt
- 1.5 teáskanál só
- ½ csésze tej
- ¼ csésze víz
- ¼ csésze vaj
- ½ csésze cukor
- 2 evőkanál élesztő
- 2 tojás
- 2 mazsola
- 2 tojássárgája, két tálban
- vörös ételfesték
Elkészítés
1. Egy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet és a sót.
2. Egy nagy, üveg mérőpohárban melegítsük meg a tejet, a vizet és a vajat 120-130 fokosra a mikróban. Addig melegítsük, amíg a vaj egy része megolvad, majd keverjük addig, amíg teljesen elkeveredik. Csak akkor adjuk a meleg keveréket az élesztőhöz, ha az ujjunkat belemártva már csak kellemesen melegnek érezzük.
3. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt a keverékhez. Ha biztosak vagyunk benne, hogy az élesztő működik, akkor lépjünk egyből tovább a következő lépésre. Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor várjunk 5 percet, amíg elkezd dolgozni.
4. Add a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, keverjük amíg összeáll. Keverjük hozzá a két tojást.
5. A maradék lisztből annyit keverjünk hozzá, amíg tésztává áll össze. Nem baj, ha egy kicsit ragad. Adjunk hozzá még lisztet, amíg úgy tudjuk gyúrni, hogy már alig hagy nyomot a kezünkön.
6. Lisztezett felületen gyúrjuk 6-8 percig rugalmas tésztává.
7. Tegyük kivajazott tálba, Takarjuk le, és hagyjuk a duplájára kelni, 1.5-2 óra alatt.
8. Nyomjuk le a tésztát. Tegyük lisztezett felületre, majd osszuk két részre, egyik kisebb, másik egy kicsit nagyobb.
9. A nagyobb darabból nyújtsunk egy gömbölyű sarkú, elnyújtott háromszöget a Télapó fejének és kalapjának. Tegyük át egy nagy, kivajazott tepsire.
10. A kisebb darabot osszuk ketté. Az egyik feléből formázzuk meg a szakállát. Használjunk ollót vagy pizzavágót, hogy megalkossuk a szakállat. Vékony csíkokat vágjunk, hogy könnyebben meg lehessen csavarni. Tegyük rá a szakállat az arcra, és göndörítsük be.
11. A maradék tésztából alkossuk meg a bajuszt, az orrot, a sapka bojtját és a peremét. Egy kis darab tésztából alakítsuk ki a bajuszt, és tegyük a szakáll fölé.
12. Egy kis tésztából formázzuk meg az orrot, és tegyük a bajusz fölé. Csináljuk meg a sapka bojtját.
13. Sodorjunk egy darab tésztát vékonyra, ez lesz a sapka pereme. Nyomkodjuk bele oda, ahol a sapka alja van.
14. Ollóval készítsünk két kis mélyedést a szemeknek, és tegyünk bele két szem mazsolát.
15. Két külön tálban, verjük fel a két tojássárgáját. Azokat a részeket kenjük be sima sárgájával, amelyikek nem lesznek pirosak. Az egyik sárgáját keverjük össze az ételfestékkel, és óvatosan kenjük be a sapkát, az orrot és az orcákat. (Először a sima tojással kenjünk, különben meg fog folyni.)
16. Lazán takarjuk be fóliával, amit előtte beolajoztunk. Úgy takarjuk be, hogy a fólia ne érjen hozzá a kenyérhez.
17. Hagyjuk kelni a tésztát még 30 percig. Süssük 15 percig 175 fokon. Majd takarjuk ki, és süssük még 5-10 percig, amíg megbarnul. Rácson hagyjuk kihűlni.
Forrás: thefoodcharlatan.com