Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Hogyan készül a Télapó kenyér?

2016. december 5.

Hozzávalók

  • 3.5-4 csésze kenyérliszt
  • 1.5 teáskanál só
  • ½ csésze tej
  • ¼ csésze víz
  • ¼ csésze vaj
  • ½ csésze cukor
  • 2 evőkanál élesztő
  • 2 tojás
  • 2 mazsola
  • 2 tojássárgája, két tálban
  • vörös ételfesték

Elkészítés

1. Egy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet és a sót.

2. Egy nagy, üveg mérőpohárban melegítsük meg a tejet, a vizet és a vajat 120-130 fokosra a mikróban. Addig melegítsük, amíg a vaj egy része megolvad, majd keverjük addig, amíg teljesen elkeveredik. Csak akkor adjuk a meleg keveréket az élesztőhöz, ha az ujjunkat belemártva már csak kellemesen melegnek érezzük.

3. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt a keverékhez. Ha biztosak vagyunk benne, hogy az élesztő működik, akkor lépjünk egyből tovább a következő lépésre. Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor várjunk 5 percet, amíg elkezd dolgozni.

4. Add a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, keverjük amíg összeáll. Keverjük hozzá a két tojást.

5. A maradék lisztből annyit keverjünk hozzá, amíg tésztává áll össze. Nem baj, ha egy kicsit ragad. Adjunk hozzá még lisztet, amíg úgy tudjuk gyúrni, hogy már alig hagy nyomot a kezünkön.

6. Lisztezett felületen gyúrjuk 6-8 percig rugalmas tésztává.

7. Tegyük kivajazott tálba, Takarjuk le, és hagyjuk a duplájára kelni, 1.5-2 óra alatt.

8. Nyomjuk le a tésztát. Tegyük lisztezett felületre, majd osszuk két részre, egyik kisebb, másik egy kicsit nagyobb.

9. A nagyobb darabból nyújtsunk egy gömbölyű sarkú, elnyújtott háromszöget a Télapó fejének és kalapjának. Tegyük át egy nagy, kivajazott tepsire.

10. A kisebb darabot osszuk ketté. Az egyik feléből formázzuk meg a szakállát. Használjunk ollót vagy pizzavágót, hogy megalkossuk a szakállat. Vékony csíkokat vágjunk, hogy könnyebben meg lehessen csavarni. Tegyük rá a szakállat az arcra, és göndörítsük be.

11. A maradék tésztából alkossuk meg a bajuszt, az orrot, a sapka bojtját és a peremét. Egy kis darab tésztából alakítsuk ki a bajuszt, és tegyük a szakáll fölé.

12. Egy kis tésztából formázzuk meg az orrot, és tegyük a bajusz fölé. Csináljuk meg a sapka bojtját.

13. Sodorjunk egy darab tésztát vékonyra, ez lesz a sapka pereme. Nyomkodjuk bele oda, ahol a sapka alja van.

14. Ollóval készítsünk két kis mélyedést a szemeknek, és tegyünk bele két szem mazsolát.

15. Két külön tálban, verjük fel a két tojássárgáját. Azokat a részeket kenjük be sima sárgájával, amelyikek nem lesznek pirosak. Az egyik sárgáját keverjük össze az ételfestékkel, és óvatosan kenjük be a sapkát, az orrot és az orcákat. (Először a sima tojással kenjünk, különben meg fog folyni.)

16. Lazán takarjuk be fóliával, amit előtte beolajoztunk. Úgy takarjuk be, hogy a fólia ne érjen hozzá a kenyérhez.

17. Hagyjuk kelni a tésztát még 30 percig. Süssük 15 percig 175 fokon. Majd takarjuk ki, és süssük még 5-10 percig, amíg  megbarnul. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Forrás: thefoodcharlatan.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors sörös kenyér

Gyors sörös kenyér

Csalni ér: sör helyett szénsavas üdítővel is készíthetjük

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?