Ez az egyik legtutibb jeges tea recept
Mivel ma jeges tea nap van, arra gondoltam, megmutatom a legtutibb jeges teámat. Vagyis ez így nem is igaz, mert nem ez a legtutibb, hanem a legtutibbak közül való. Imádom a jeges teát, mi télen is nagy teaivók vagyunk. Általában gyümölcsteát fogyasztunk, csak nagy ritkán kerül elő a szálas Darjeeling vagy Assam tea, amit tejjel iszunk, mint az angolok, és leginkább reggelihez. Ebből például sosem készítek jeges teát, valahogy beragadt ez a tejes, forró verzió.
A gyümölcsteákból annál inkább. Amikor beköszöntenek a nagy melegek, előkerül újra a nagy kancsó, és készülnek a teák. A bevett metódus az, hogy egy bögrében 4 teafiltert leforrázok, és 8-10 percig, de inkább tovább állni hagyom. Egy nagy kancsót nagyjából félig megtöltök hideg vízzel, aztán egy csomó jeget adok hozzá. Ebbe öntöm a teakoncentrátumomat, majd hozzáadom az ízesítőket: zöldfűszereket, édesítőt, citromot, és van, hogy gyümölcsöt; a puhábbakat szeretem, epret, málnát, ezeket kicsit meg is nyomkodom, ahogy a zöldfűszereket is. Tulajdonképpen egy teás limonádét készítek.
Na de ma, ma nem tea-tea készül, legalábbis nem filterből. Gyömbérteát készítek, vagyis leforrázom a friss gyömbért, még csak meg sem hámozom, mert nem fogom megenni. Ezt ízesítem aztán tovább mentával, lime-al és édesítővel.
Hozzávalók
- Kb 1 ujjnyi gyömbér vékonyra szeletelve
- 2 dl forró víz
- 6 dl hideg víz
- 3 szál friss menta
- 1 lime
- 1 kk sztívia por, vagy ízlés szerinti édesítő
- nagyon sok jég
Elkészítés
1. A gyömbért forrázd le a 2 dl forró vízzel, és hagyd 15 percet állni.
2. Tölts meg egy kb 1 l-es kancsót a 6 dl hideg vízzel.
3. Add hozzá az édesítőt, szeleteld fel a lime-ot gerezdekre, ezeket facsard ki, majd dobd be a vízbe, majd a mentát is add hozzá, és egy kanállal keverd ösze az egészet, a mentát egy kicsit nyomkodd is meg, hogy kiadja az illóolaját.
4. Öntsd az ízesített vízhez a gyömbérteát, és az egészet keverd össze, majd töltsd tele a kancsót jéggel.
5. Azonnal fogyasztható, mert jó hideg.